WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır

teknik destek

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır Bu yazıda bir web sitesi WordPress alt yapısı ile nasıl kurulur, bunun için neler gereklidir sorularının cevabını bulacaksınız.

Aslında WordPress, blog siteler için tasarlanmış fakat daha sonra insanların yaratıcılıkları ile çok daha geniş bir kullanım alanına sahip bir platform haline gelmiştir. Sözgelimi WordPress ile, bir e-ticaret sitesinden tutun da oyun sitesi, video paylaşım sitesi açabilirsiniz. Fakat bunları yapabilmek için WordPress’i tanımaya, php,html, javascript bilgisine yahut mevcut eklentilerden güzel bir kompozisyon yapabilme yaratıcılığına sahip olmak gerekiyor.

WordPress ile ilgili ilk eğitimimizde WordPress’in nasıl kurulduğunu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle belirtmeliyim ki WordPress kurulumu gerçekten kolaydır, sadece dikkatli bir şekilde ilerlemeniz ayrıntıları gözden kaçırmamanız lazım.

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır

 

Turkce WordPress Kurulumu

1. GEREKENLER

Alan Adı:

Alan adı web sitenizin adresini oluşturacaktır. Misal “www.yaparimben.com” bir alan adıdır. Worpress kurmak için alt alan adı da işinizi görecektir. Misal “blog.yaparimben.com”  da bir alt alan adıdır.

 

Hosting:

WordPress dosyalarınızın saklanacağı bir hosting ihtiyacınız vardır. Hostları ücretli ve ücretsiz olarak ayırabiliriz. Ücretsiz hostları deneme amaçlı kullanabilirsiniz ama ben tavsiye etmiyorum çünkü ücretsiz hostlar hem yavaştırlar hem de ziyaretçilere istemediğiniz reklamları gösterirler. Ücretli hostları, host hizmeti veren firmalardan kiralanabilir. Alan Adı ve Hosting’in birbiri ile ilişkilendirimlesi için en kolay yol aynı firmadan alınmasıdır.

 

WordPress dosyaları:

WordPress kurulumu için gereken dosyaları en güvenilir şekilde tr.wordpress.org adresinde sağ kısımdan indirebilirsiniz. Diğer adreslerden indireceğiniz WordPress sürümlerinde istemediğiniz ve kaldırmak için kod bilgisine ihtiyaç duyacağınız bağlantılar olabilir.

 

FTP programı:

FTP programı WordPress dosyalarını hostunuza gönderirken kullanacağınız programdır. Yani dosya göndericiniz diyebiliriz. Bazı hostlarda web file sender gibi uygulamalar oluyor fakat FTP programları daha stabil çalışmakta. FTP programı olarak da ücretsiz olarak tam fonksiyonla çalışan Filezilla’yı tavsiye ediyorum. Bu programı da http://filezilla-project.org/download.php adresinden işletim sisteminize uygun olarak indirebilirsiniz.

 

Hosting ve FTP Bilgileri:

Kurulum işlemlerinin gerçekleştirilmesi için önce veri tabanı oluşturulması gerekiyor. Veri tabanı Hosting içerininden oluşturulduğu için Hostin giriş IP adresi ve Kullanıcı adı Şifre bilgilerinin bilinmesi gerekiyor. Dosyalarınızı FTP programı ile serverınıza gönderirken programa gireceğiniz server adresi, kullanıcı adı ve şifre bilgileridir. Bunu hostunuzun kullanıcı panelinden öğrenebilirsiniz. Panelde FTP accounts, FTP Users seçenklerinde de bulunabilir.

 

Önemli NOT: Eğer Hosting’e WordPress kurulumu yapılacaksa hosta yüklü olan işletim sisteminin Linux olmasını gerekiyor. Windows olmaz mı tabiki olur ama en stabil çalıştığı ve sorunların en az yaşandığı sistem Linux’dır.

 

2. KURULUM

 

 

 

 

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

9 yorumlar

  1. webmaster forumu

    teşekkürler hocam güzel paylaşım

  2. aylin derman

    sağol

  3. toygar günay

    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.