OLED TV Hakkında Bilmeniz Gerekenler

teknik destek

OLED TV, ekstra arkadan aydınlatmaya gerek kalmadan, görüntü oluşturmak için piksel haline getirilen organik bileşikleri kullanan bir LCD teknolojisinin bir uzantısıdır.

OLED, Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelir. Sonuç olarak, OLED teknolojisi, geleneksel LCD ve Plazma ekranlarından çok daha ince olan ekranlarına olanak tanır. OLED ayrıca Organik Elektro-Işıldama olarak adlandırılır.

LCD TV’ler kesinlikle günümüzde tüketiciler için en yaygın TV’ydi ve Plazma’nın çökmesiyle, çoğu LCD (LED / LCD) TV’nin kalan tek tip olduğunu düşünüyor. Ancak, aslında LCD – OLED üzerinde bazı faydaları olan başka bir TV türü mevcut olduğu için durum böyle değildir.

OLED TV Hakkında Bilmeniz Gerekenler

OLED vs LCD

OLED panellerin çok ince katmanlar halinde yerleştirilebildiği, ince TV çerçeve tasarımı ve enerji tasarruflu güç tüketimi sağlayan LCD’ye benzer. Ayrıca, LCD gibi, OLED ölü piksel kusurlarına maruz kalıyor.

Öte yandan, OLED TV‘ler çok renkli görüntüler gösterebilir ve LCD’ye karşı OLED’in bir zayıflığı ışık çıkışıdır. Arka aydınlatma sistemini değiştirerek, LCD TV’ler en parlak OLED TV‘lerden% 30 daha fazla ışık yayacak şekilde tasarlanabilir. Bu, LCD TV’lerin aydınlık oda ortamlarında daha iyi performans gösterdiği, OLED TV‘lerin ise loş ışıklı veya hafif kontrol edilebilir oda ortamları için daha uygun olduğu anlamına gelir.

OLED vs Plazma

OLED, piksellerin kendiliğinden yayılmasıyla Plazma’ya benzer. Ayrıca, Plazma gibi, derin siyah seviyeler üretilebilir. Ancak, Plazma gibi, OLED yanmaya tabidir.

OLED vs LCD ve Plazma

Ayrıca, şu anda olduğu gibi, OLED ekranlar LCD veya Plazma ekranlarından daha kısa bir kullanım ömrüne sahiptir ve renk yelpazesinin mavi kısmı en fazla risk altındadır. Ayrıca, asıl mesele, büyük ekran OLED TV‘ler aşağı inerken, LCD veya Plazma TV’lere kıyasla daha yüksek.

Öte yandan, OLED TV‘ler şimdiye kadar görülen en iyi ekran görüntülerini gösterir. Renk olağanüstü ve pikseller tek tek açılıp kapatılabildiğinden OLED, mutlak siyahı görüntüleme kabiliyetine sahip tek TV teknolojisidir. Ayrıca, OLED TV panelleri çok ince yapılabildiği için, eğimli ekran TV’lerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanacak şekilde bükülmeleri de mümkündür (Not: Bazı LCD TV’ler de kavisli ekranlarla yapılmıştır).

LG vs Samsung TV

OLED teknolojisi, TV’ler için çeşitli şekillerde uygulanabilir. Başlangıçta, kullanılan iki tane var. LG’nin OLED teknolojisindeki varyasyonu, beyaz OLED kendinden yayılan alt pikselleri Kırmızı, Yeşil ve Mavi renk filtreleriyle birleştiren WRGB olarak adlandırılır. Öte yandan, Samsung eklenmiş renk filtreleri olmayan Kırmızı, Yeşil ve Mavi alt pikselleri kullanır. LG’nin yaklaşımı, Samsung’un yönteminde mevcut olan eski mavi renk bozulmasının etkisini sınırlamak için tasarlanmıştır.

2015 yılında Samsung’un OLED TV pazarından ayrıldığına dikkat çekmek ilginç. Öte yandan, Samsung şu anda OLED TV‘leri yapmamakla birlikte, yüksek kaliteli TV’lerinin bazılarının etiketlenmesinde “QLED” teriminin kullanılmasıyla tüketici pazarında bir karışıklık yaratmıştır.

Bununla birlikte, QLED TV’ler OLED TV değildir. Bunlar, renk performansını arttırmak için LED arka ışığı ve LCD katmanları arasında bir Kuantum Noktaları katmanı (yani “Q” nun nereden geldiği) LED / LCD TV’lerdir. Kuantum noktaları kullanan TV’lerde, siyah veya kenarlı bir ışık sistemi (OLED TV’lerin aksine) gerekir ve LCD TV teknolojisinin avantajları “parlak görüntüler” ve dezavantajları “mutlak siyahı gösteremez” ler.

Şu anda, yalnızca LG ve Sony markalı OLED TV‘ler Türkiye’de mevcuttur. Panasonic ve Philips Avrupa ve diğer belirli pazarlarda OLED TV‘ler sunmaktadır. Sony, Panasonic ve Philips üniteleri LG OLED panelleri kullanıyor.

Çözünürlük, 3D ve HDR

LCD TV’lerde olduğu gibi, OLED TV teknolojisinin çözünürlüğü de agnostiktir. Başka bir deyişle, bir LCD veya OLED TV’nin çözünürlüğü, panel yüzeyinde belirtilen piksel sayısına bağlıdır. Artık tüm OLED TV’ler 4K ekran çözünürlüğünü desteklese de, bazı eski OLED TV modelleri 1080p doğal çözünürlükte görüntülü bir raporla hazırlandı.

TV üreticileri artık ABD’li tüketicilerin 3D görüntüleme seçeneğini sunmasa da, OLED teknolojisi 3D ile uyumludur ve 2017 model yılına kadar LG, çok iyi karşılanmış 3D OLED TV’ler sunmuştur. Bir 3D hayranı iseniz, hala kullanılmış veya açık bir boşluk bulabilirsiniz.

Ayrıca, OLED TV teknolojisi HDR uyumludur.  HDR özellikli OLED TV’ler çoğu LCD TV’nin sahip olduğu yüksek parlaklık düzeylerini görüntüleyemez. En azından şimdilik.

OLED TV Nedir

Yıllarca süren yanlış başlangıçlardan sonra, 2014 yılından beri OLED TV, LED / LCD TV’lere alternatif olarak tüketicilere sunulmuştur. Ancak, fiyatlar düşüyor olsa da, aynı ekran boyutunda OLED TV’ler ve LED / LCD TV yarışması olarak öne çıkan özellik, bazen iki kat daha pahalı. Bununla birlikte, nakit ve ışık kontrol edilebilir odanız varsa, OLED TV’ler mükemmel bir TV izleme deneyimi sunar.

Ayrıca, hala Plazma TV hayranları için, OLED uygun bir ikame seçeneği daha olduğundan emin olabilirsiniz.

2017 itibariyle LG, OLED TV panellerinin tek üreticisidir. Bunun anlamı hem LG hem de Sony’nin ABD’li tüketiciler için OLED TV ürün serileri sunarken, Sony OLED TV‘lerin aslında LG tarafından üretilen panelleri kullanmasıdır. Bununla birlikte, TV markalarının her birine eklenen tamamlayıcı video işleme, akıllı ve ses özelliklerinde farklılıklar vardır.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.