Artırılmış Gerçeklik Nedir (AR Tanımı)

teknik destek

Artırılmış Gerçeklik, gerçek dünyanın yazılım tabanlı, sanal öğeler kullanılarak geliştirildiği veya değiştirildiği andır. AR hakkında daha fazla bilgi…

Farklı bir ifadeyle artırılmış gerçeklik (AR), sanal dünyanın kullanımı yoluyla gerçek dünyanın bir şekilde genişletildiği veya geliştirildiği bir sanal gerçeklik biçimidir.

AR birçok farklı şekilde çalışabilir ve birçok farklı nedenden dolayı kullanılabilir. Ancak çoğu durumda AR, sanal nesnelerin aynı alanda yer aldıkları yanılsamayı yaratmak için gerçek. Fiziksel nesnelerin üzerine yerleştirildiği ve izlendiği bir senaryo içerir.

Artırılmış Gerçeklik Nedir

AR cihazları bir ekrana, giriş cihazına, sensöre ve işlemciye sahiptir. Bu, akıllı telefonlar, monitörler, başa takılan ekranlar, gözlükler, kontakt lensler, oyun konsolları ve daha fazlası aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Ses ve dokunma geri bildirimi, bir AR sistemine de dahil edilebilir.

AR bir VR formu olmasına rağmen, tüm deneyimin simüle edildiği sanal gerçeklikten farklı olarak, AR sadece farklı bir şey oluşturmak için gerçeklikle karıştırılan bazı sanal yönleri kullanır.

Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Artırılmış gerçeklik canlıdır, yani çalışabilmesi için, kullanıcının şu anda olduğu gibi dünyayı görmesine izin vermeli ve bu bilgiyi alanı manipüle etmek, çevreden bilgi çekmek veya kullanıcının gerçeklik algısını değiştirmek için kullanmalıdır. . Bu iki yolla sağlanabilir…

Bir tür AR, kullanıcının gerçek dünyanın canlı bir kaydını, üzerine yüklenen sanal unsurlarla izlemesidir. Çok sayıda spor karşılaşması, kullanıcının bu oyunu kendi TV’lerinden canlı olarak izleyebildiği, aynı zamanda oyun alanında yer alan skorları da görebileceği bu tür bir ARA’yı kullanır.

Diğer bir AR türü, kullanıcının bir ekrandan normal olarak çevrelerinin etrafına bakabildiği, ancak daha sonra zenginleştirilmiş bir deneyim yaratmak için ayrı bir ekranın bilgi paylaştığı zamandır. Bunun en iyi örneği, normal bir çift gözlük gibi görünen ancak kullanıcının GPS yönlerini görebildiği, hava durumunu kontrol ettiği, fotoğraf gönderebileceği küçük bir ekran içeren Google Glass ile görülebilir.

Kullanıcı ile gerçek dünya arasında sanal bir şey olduğunda, nesne tanıma ve bilgisayar görüşü, nesnenin gerçek fiziksel nesneler tarafından manipüle edilmesinin yanı sıra fiziksel nesneler kullanılarak kullanıcının sanal öğelerle etkileşime girmesine izin vermek için kullanılabilir.

Birincisi, perakendecilerin mobil uygulamalarını, kullanıcının satın almayı düşündükleri bir şeyin sanal bir nesnesini seçebileceği ve ardından telefonlarıyla gerçek dünyaya yapıştırabildiği mobil uygulamaları içerir. Örneğin, gerçek salonlarını görebiliyorlar, ancak seçtikleri sanal kanepe artık ekranlarında onlara görünebiliyor, o odaya uygun olup olmadığına karar vermelerine izin veriyor, hangi renk odaya en iyi uyuyorsa vs.

Fiziksel bir öğenin sanal bir şeyi çağırdığı ikincisinin bir örneği, kullanıcının daha sonra kendi ekranlarında etkileşimde bulunabileceği nesneleri veya özel kodları tarayabilen mobil uygulamalarla görülebilir. Perakende uygulamaları, müşterilerinin satın almadan önce fiziksel bir ürün hakkında daha fazla bilgi edinmelerini, diğer alıcılardan gelen yorumları görmelerini veya açılmamış paketlerinin içinde ne olduğunu kontrol etmelerini sağlamak için bu AR biçimini kullanabilir.

Artırılmış Gerçeklik Sistemlerinin Türleri

Yukarıda belirtilen aynı kuralları uygulayan birkaç çeşit AR uygulaması vardır ve bazı artırılmış gerçeklik cihazları bazılarını veya tümünü kullanabilir:

Marker ve Markerless AR

Nesne tanıma, artırılmış gerçeklik ile kullanıldığında, sistem nelerin görüldüğünü algılar ve AR cihazıyla tepki vermek için bu bilgileri kullanır. Yalnızca, AR deneyimi tamamlamak için kullanıcının cihazla etkileşimde bulunabileceği belirli bir işaretleyici göründüğü zaman olur.

Bu işaretçiler QR kodları, seri numaraları veya kameranın görmesi için çevreden izole edilebilecek başka herhangi bir nesne olabilir. Kayıt olduktan sonra, artırılmış gerçeklik cihazı bu işaretçiden bilgileri doğrudan ekranın üzerine yerleştirebilir veya bir bağlantı açabilir, bir ses çalabilir, vb.

Markerless artırılmış gerçeklik, sistemin pusula, GPS veya ivme ölçer gibi bir konum veya konum tabanlı bağlantı noktası kullandığı zamandır. Bu tür artırılmış gerçeklik sistemleri, navigasyon AR için olduğu gibi konum anahtar olduğunda uygulanır.

Katmanlı AR

Bu AR türü, artırılmış gerçeklik aygıtının fiziksel alanı tanımlamak için nesne tanıma özelliğini kullanması ve daha sonra bunun üstüne sanal bilgi yerleştirmesidir.

Popüler AR cihazlarının birçoğu bu formu kullanır. Sanal kıyafetleri deneyebilir, önünüzdeki navigasyon adımlarını görüntüleyebilir, yeni bir mobilya parçasının evinize sığabileceğini, eğlenceli dövmeler veya maskeler vb.

Projeksiyon AR

Bu, ilk olarak katmanlanmış veya üst üste bindirilmiş gerçeklikle özdeş görünebilir, ancak belirli bir şekilde farklıdır: gerçek ışık, fiziksel bir nesneyi simüle etmek için bir yüzeye yansıtılır. Projeksiyon AR’yi düşünmenin bir başka yolu, bir hologramdır.

Bu tür bir artırılmış gerçeklik için özel bir kullanım, tuşlara veya klavyeye doğrudan bir yüzeye yansıtmak olabilir, böylece düğmelere bastırabilir veya sanal nesnelerle gerçek fiziksel nesneleri kullanarak etkileşim kurabilirsiniz.

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

İlaç, turizm, işyeri, bakım, reklam, ordu ve aşağıdaki gibi alanlarda artırılmış gerçeklik kullanmanın çeşitli avantajları vardır:

Eğitim

Bazı duyularda, artırılmış gerçeklik ile öğrenmek daha kolay ve daha eğlenceli olabilir ve bunu kolaylaştıracak tonlarca AR uygulaması vardır. Bir çift gözlük veya bir akıllı telefon normalde, etrafınızdaki fiziksel nesneler hakkında daha fazla şey öğrenmek için resim ya da kitap gibi gerekli.

Ücretsiz bir AR uygulamasının bir örneği, telefonunuzu gökyüzüne veya yere yönlendirmenize ve yıldızların, uyduların, gezegenlerin ve takımyıldızlarının tam olarak o anda ve gece boyunca nerede olduğunu görmenizi sağlayan SkyView’dır.

SkyView, GPS’i kullanan katmanlı bir artırılmış gerçeklik uygulaması olarak kabul edilir. Çünkü etrafınızdaki gerçek dünyayı size gösterir, ağaçlar ve diğer insanlar gibi, aynı zamanda bulunduğunuz yeri ve bu nesneleri nerede bulunduğunuzu öğretmek için şimdiki zamanınızı kullanır ve size daha fazla bilgi verir. bunların her biri.

Google Translate, öğrenim için yararlı bir AR uygulaması örneğidir. Bununla birlikte, anlamadığınız metni tarayabilir ve sizin için gerçek zamanlı olarak çevirirsiniz.

Navigasyon

Bir ön cama veya bir kulaklık setine göre navigasyon rotalarının görüntülenmesi, sürücülere, bisikletlilere ve diğer yolculara yönelik artırılmış talimatlar sunarak GPS cihazına veya akıllı telefonlarına hangi yola devam edeceğini görmek için aşağı bakmalarını gerektirmez.

Pilotlar, şeffaf hız ve yükseklik işaretleyicilerini, aynı sebepten dolayı doğrudan görüş alanı içinde görüntülemek için bir AR sistemi kullanabilirler.

Araba Bulucu AR gibi diğer GPS AR uygulamaları da park halindeki aracınızı bulmak için kullanılabilir. WayRay gibi bir holografik GPS sistemi önünüzde yolun üzerinde yol tarifleri yerleştirebilir.

Oyunlar

Fiziksel ve sanal dünyayı birleştirebilecek pek çok AR oyunu ve AR oyuncakları var ve birçok cihaz için çok farklı formlarda geliyorlar.

En iyi bilinen örneklerden biri. Tasarımları üst üste yerleştirmek için akıllı telefonunuzu kullanmanıza olanak sağlayan Snapchat’dır. Uygulamanın üstünde sanal bir görüntü koymak için yüzünüzün canlı bir sürümünü kullanır.

Karma Gerçeklik Nedir? (Mixed Reality)

Adından da anlaşılacağı gibi, karma gerçeklik (MR), gerçek ve sanal ortamların karma bir gerçeklik oluşturmak için birbirine karıştırıldığı zamandır. MR, yeni bir şey yaratmak için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik unsurlarını kullanır.

Her ne kadar MR gibi bir şey değil de, gerçekte sanal öğeleri doğrudan gerçek dünyaya yerleştirerek. Aynı anda hem AR hem de benzer bir şekilde görmenizi sağladığından. MR’yi hiçbir şey olarak değil ama artırılmış gerçeklik olarak sınıflandırmak zor.

Bununla birlikte, karma gerçeklik ile bir ana odak, nesnelerin gerçek zamanda tam olarak katlanabilen gerçek, fiziksel nesnelere bağlanmasıdır. Bu, MR’un, odadaki gerçek sandalyelere sanal karakterlerin girmesine izin vermek veya sanal yağmurun düşmesi ve hayattaki fizikle gerçek yere çarpması gibi şeyleri başarabileceği anlamına gelir.

Karma gerçekliğin ardındaki temel fikir, kullanıcının etrafındaki gerçek nesnelerle gerçek bir devlet arasında kesintisiz bir şekilde varolmasına izin vermek. Ve sanal dünyayı, tamamen sürükleyici bir deneyim yaratmak için onlarla etkileşime giren yazılımla oluşturulmuş nesnelerle birlikte sunmaktır.

Bu Microsoft HoloLens demo video, karışık gerçeklik ile kastedilenin mükemmel bir örneğidir.

Yukarıdaki tüm detaylarıyla Artırılmış Gerçeklik Nedir (AR Tanımı) paylaşılmıştır. Umarım sizlere faydalı bir bilgi olmuştur.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.