Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor

teknik destek

Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor. 2011 yılına kadar, telefonun kamerasına birden fazla lens takma fikri aptalcaydı. Ne değişti?

Bu, form faktörü zaten alanda oldukça sınırlı olan bir cihaza iki kez bir donanım parçası eklemek için gereksiz görünüyordu. LG Optimus 3D ve HTC Evo 3D’nin piyasaya sürülmesinden sonra, çift lensli telefonlar stereoskopik “3D” fotoğraf çekerken garip bir bakış buldular. Hatta Mustafa adında bir arkadaşımın HTC Evo 3D vardı ve 3D fotoğraf çekimi çok güzeldi. Tek sıkıntılı tarafı sadece kendi cihazında 3D olarak görebiliyorduk.

Bu küçük denemeden üç yıl sonra, HTC One M8’i iki farklı lensle piyasaya sürüldü, bu kez farklı bir amaç içindi. 2014’ten bu yana, telefon üreticilerinin, bu çift objektifli kurulumlarla ortaya çıkan bu cihazlardan daha fazla sensörle daha fazla megapiksel ambalajlamaya daha az odaklandığı görülüyor. Bu neden?

** Çift Kamera Nedir Neden Kullanılır

Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor

Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor

Teknoloji ilerledikçe doğayı taklit etmenin eğlenceli bir yolu oluşuyor. Bunu okuyan insanların çoğu şu anda bir aynaya bakabilir ve iki göze sahip olduklarını görebilirler. Bu, evrimsel yörüngemize önemli ölçüde yardımcı olan ve bizi verimli avcılar yapan bir şeydir. Bir gözü kapalı bir araba (tercihen boş bir otoparkta) sürmeyi denerseniz, derinlik algılayışınızın beyninize görüntü verileri gönderen ikinci bir öğrenci olmadan ne kadar özürlü olduğunun farkına varırsınız.

Çift lensli telefonlar ardındaki fikir buna benzer. İkinci bir sensör, belirli bir alanın derinliğini aygıtın önüne eşleme yeteneği sağlar, böylece sahnenin olabildiğince fazlasını absorbe etmenin aksine belirli şeylere odaklanır.

Çift Kameralı Telefon Ne işe Yarar

Çift kameralı telefon kullanarak, arkasındaki yazılım ve ürün yazılımına bağlı olarak, konuya odaklanan ve arka plandaki bulanıklığı (“Bokeh etkisi” olarak bilinir) çeken daha etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca daha hızlı yakınlaştırabilirsiniz. Tüm bunlar, telefon kameralarını daha profesyonel adanmış DSLR fotoğraf makinelerininkine benzer bir standarda getirmek anlamına geliyor.

Ayrıca, kurulumun bir parçası olarak bir telefoto lensi de dahil etme özelliği vardır. Bu, 2x’e kadar optik yakınlaştırma özelliklerine sahip olan iPhone 7 Plus ile yapıldı. Normalde, telefonlar sadece yakınlaştırma efektini taklit etmek için yazılım tarafından oluşturulan dijital yakınlaştırmayı entegre ederdi.

Ve elbette, ikinci merceğin de insanların daha panoramik çekimler yapmasına izin veren geniş bir açıya sahip olabileceğini unutmayalım.

Öyleyse neden hepsini bir objektife koymuyorlar? Çünkü, sevgili okuyucumuz, bu fiziksel olarak imkansız.

DSLR fotoğraf makinelerinde bile, geniş açılı bir objektif kullanmak istiyorsanız, geniş açılı bir lens takmanız gerekir. Normal, keskin bir çekim yapmak isterseniz normal bir lens takmanız gerekir. Bulanık bir şey ister misin? Daha geniş bir diyafram ile bir şey takmanız gerekir. Cam sadece bir düğmeye basmakla değişince, Her şeye tek bir pakette sahip olabilirsiniz.

Megapiksellerin Düşük Olmasının Nedeni Nedir?

Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor
Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor

DSLR fotoğraf makine modelleri bazen 120 megapikselden oluşan çılgın yüksekliklere ulaştığını görüyoruz. Bununla birlikte, daha yüksek kaliteli telefonlar bile 12’nin ötesine geçmemiştir. Neden transistör boyutlarındaki ve sensör teknolojisindeki tüm ilerlemelerle, telefon üreticilerinin artık yarışta birbirlerini aşmak istemelerine rağmen kameralarına mümkün olduğunca çok megapiksel özelliği eklememiştir?

Bunun basit cevabı “daha ​​ekonomik olduğu için” dir. Elbette, işler bundan biraz daha nüanslıdır.

Bir süre önce telefon üreticileri, CMOS sensörlerine 12 megapikselden daha fazlasını dahil etmenin yararsız olduğunu fark etti. Ortalama akıllı telefon kullanıcısı, cihazlarıyla profesyonel fotoğrafçılığa girmeyecek gibi değil. Sonuçta, profesyonel fotoğrafçıların fotoğraflarını çekmek için kullandıkları “özel kameralar” denen bu küçük şeyler var.

Şimdi, muazzam miktarda megapiksele ihtiyaç duymalarının sebebi, bazen bir görüntü parçasını, çekimlerinde belirli bir ayrıntıya odaklanacak şekilde kırpmalarıdır. Görüntünüzün sahip olduğu daha fazla megapiksel, daha fazla yakınlaştırabilir ve kırpabilirsiniz ve yine de o küçük parçacığın 1080p veya 4k görüntüsüyle bitiyor.

Ancak akıllı telefonlarda fotoğraf çeken çoğu kişi, bunları yalnızca sosyal medyada paylaşmak istiyor. 50 megapiksel bir selfie çekerseniz, onu Facebook, Instagram, Twitter veya Google Plus’a yükleyip yüklemediğiniz önemli değildir. Bu resim, sitenin sunucularında, en iyi durum senaryosunda yaklaşık 8 megapiksel olan çok fazla yer kaplamayan bir biçime otomatik olarak yeniden boyutlandırılacak.

Sonuç olarak, Çift Lensli Telefonlar Daha mı iyi Fotoğraf Çekiyor tabiki evet. Ama telefon üreticileri sensörlerine kaç tane piksel sığabileceğini önemsemedi. Bu gereksiz bir masraf! Bunun yerine, sahip olduğunuz sensörle neler yapabileceğinize odaklanıyorlar. Lensinizin arkasındaki iyi donanım ve onu çevreleyen büyük bir yazılım tabanıyla, kullanıcı deneyiminize ekleyerek resimlerinize inanılmaz görsel efektler ekleyebilirsiniz. Sonunda kameranın işleyişi, çipinin nasıl işlediğine karşı savaşı kazanıyor.

Peki siz telefonunuzun kamerasında ne gibi özellikler tercih edersiniz? Telefon üreticilerinin megapiksel seviyesini arttırması gerektiğini düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlar bölümüne ekleyin.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.