DHCP Nedir? (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü)

teknik destek

DHCP Nedir? (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü), ağa ait bilgileri bir istemciye otomatik olarak atamak için kullanılan bir sistemdir.

DHCP Nedir (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), bir ağ içindeki IP adreslerinin dağıtımı için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim sağlamak için kullanılan bir protokoldür.

DHCP ayrıca aygıttaki uygun alt ağ maskesini, varsayılan ağ geçidini ve DNS sunucu bilgilerini yapılandırmak için de kullanılır.

DHCP Nasıl Çalışır?

Bir DHCP sunucusu benzersiz IP adresleri yayınlar ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırır. Çoğu evde ve küçük işletmelerde, modem DHCP sunucusu olarak işlev görür. Büyük ağlarda, tek bir bilgisayar DHCP sunucusu olarak görev yapabilir.

İşlem şöyle devam eder: Bir cihaz (istemci) modemden (ana bilgisayardan) bir IP adresi ister; ardından ana bilgisayar istemcinin ağda iletişim kurmasına izin vermek için kullanılabilir bir IP adresi atar. Keşke o kadar basit olsaydı.

Önemli: DHC açık olması günümüzde kablosuz ağlar için risk oluşturma ihtimali var. B nedenle kapatılmasını öneriyoruz. DHCP Devre Dışı Bırakma ve Sabit IP Kullanma hakkında yazdığımız makale ile bu sorunu çözebilirsiniz.

DHCP Nedir

Benzersiz bir IP adresi vermek ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırmak için bir DHCP sunucusu kullanılır. Çoğu evlerde ve küçük işletmelerde, yönlendirici DHCP sunucusu olarak işlev görür. Büyük ağlarda, tek bir bilgisayar DHCP sunucusu gibi davranabilir.

Kısacası, işlem şu şekilde gerçekleşir: Bir aygıt (istemci), bir yönlendiriciden (ana bilgisayar) bir IP adresi ister. Bundan sonra sunucu, istemcinin ağ üzerinde iletişim kurmasını sağlamak için kullanılabilir bir IP adresi atar. Aşağıda biraz daha detay var …

Bir cihaz açıldığında ve bir DHCP sunucusuna sahip bir ağa bağlandığında, sunucuya bir DHCPDISCOVER isteği adı verilen bir istek gönderilir.

DISCOVER paketi DHCP sunucusuna ulaştığında, sunucu cihazın kullanabileceği bir IP adresine tutunmaya çalışır ve sonra istemciye bir DHCPOFFER paketi ile adres sunar.

Teklif, seçilen IP adresi için yapıldıktan sonra, cihaz DHCP sunucusuna DHCPREQUEST paketi ile yanıt vermek için yanıt verir. Bu durumda, sunucu, cihazın söz konusu IP adresine sahip olduğunu doğrulamak için kullanılan bir ACK gönderir. cihazın yeni adresi almadan önce adresi kullanabileceği süre.

Sunucu, cihazın IP adresine sahip olamayacağına karar verirse, bir NACK gönderir.

Tüm bunlar elbette çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve bir DHCP sunucusundan bir IP adresi almak için okuduğunuz teknik detaylardan herhangi birini bilmeniz gerekmez.

Not: Bu işlemde yer alan farklı paketlere daha ayrıntılı bir bakış Microsoft’un DHCP Temelleri sayfasında okunabilir.

DHCP Kullanmanın Artıları ve Eksileri

Bir bilgisayar veya bir ağa (yerel veya internet) bağlanan herhangi bir başka cihaz. Bu ağda iletişim kurmak için uygun şekilde yapılandırılmalıdır. DHCP, yapılandırmanın otomatik olarak gerçekleşmesini sağladığından, bilgisayarlar, anahtarlar, akıllı telefonlar, oyun konsolları vb. Gibi bir ağa bağlanan hemen her cihazda kullanılır.

Bu dinamik IP adresi ataması nedeniyle, iki cihazın aynı IP adresine sahip olma şansı daha azdır, bu da manuel olarak atanmış statik IP adreslerini kullanırken çok kolay bir şekilde çalıştırılabilir.

DHCP’yi kullanmak, bir ağın yönetilmesini daha da kolaylaştırır. Yönetimsel bakış açısıyla, ağdaki her aygıt, otomatik olarak adres almak için ayarlanan varsayılan ağ ayarlarından başka bir şey olmayan bir IP adresi alabilir. Diğer tek alternatif, ağdaki her bir cihaza manuel olarak adres atamaktır.

Bu cihazlar otomatik olarak bir IP adresi alabildiğinden, bir ağdan diğerine serbestçe hareket edebilir (hepsi DHCP ayarları olduğu göz önüne alınır) ve otomatik olarak bir IP adresi alırlar, bu da mobil cihazlarla çok yararlıdır.

Çoğu durumda, bir cihaz bir DHCP sunucusu tarafından atanan bir IP adresine sahip olduğunda, cihaz ağa her bağlandığında bu IP adresi değişecektir. IP adresleri manuel olarak atandığında, yönetimin her yeni istemciye yalnızca belirli bir adres vermesi gerekmediği. Aynı zamanda zaten atanmış olan adreslerin, başka bir aygıtın aynı adresi kullanması için el ile atanmamış olması gerekir. Bu sadece zaman alıcı olmakla kalmayıp, her cihazı manuel olarak yapılandırmak da insan yapımı hatalara girme şansını artırır.

DHCP Ne Demek

DHCP‘yi kullanmanın birçok avantajı olsa da, bazı dezavantajlar da vardır. Dinamik, değişen IP adresleri, yazıcılar ve dosya sunucuları gibi sabit ve sabit erişime ihtiyaç duyan cihazlar için kullanılmamalıdır.

Bu tür cihazlar ağırlıklı olarak ofis ortamlarında mevcut olsa da, bunları sürekli değişen bir IP adresiyle atamak pratik değildir. Örneğin, bir ağ yazıcısının gelecekte bir noktada değişecek bir IP adresi varsa. O yazıcıya bağlı olan her bilgisayar, ayarlarını düzenli olarak güncellemek zorunda kalacaktır. Böylece bilgisayarları yazıcının nasıl bağlanacağını anlayacaktır.

Bu kurulum türü son derece gereksizdir ve bu tür cihazlar için DHCP kullanılmaması ve bunun yerine onlara bir statik IP adresi atanması ile kolayca önlenebilir.

Ev ağınızdaki bir bilgisayara sürekli uzaktan erişiminiz olması gerekiyorsa aynı fikir devreye girer. DHCP etkinleştirilirse, bu bilgisayar bir noktada yeni bir IP adresi alır. Yani bu bilgisayar olarak kaydettiğiniz, uzun süre doğru olmayacağı anlamına gelir. IP adresi tabanlı erişime dayanan uzaktan erişim yazılımı kullanıyorsanız, bu cihaz için statik bir IP adresi kullanmanız gerekir.

DHCP Nedir

DHCP  ve DHCP Ayarları Hakkında Daha Fazla Bilgi

Bir DHCP sunucusu, bir adresi olan cihazlara hizmet vermek için kullandığı IP adreslerinin kapsamını veya aralığını tanımlar. Bu adres havuzu, bir cihazın geçerli bir ağ bağlantısı elde etmesinin tek yoludur.

Bu, DHCP‘nin çok kullanışlı olmasının bir başka nedenidir – çünkü birçok aygıtın bir ağa bir süre boyunca geniş bir kullanılabilir adres havuzuna ihtiyaç duymadan bağlanmasını sağlar. Örneğin, DHCP sunucusu tarafından sadece 20 adres tanımlanmış olsa bile, 30, 50 veya hatta 200 (veya daha fazla) cihaz, 20’den fazla eşzamanlı olarak mevcut IP adreslerinden birini kullandıkları sürece ağa bağlanabilir.

DHCP, belirli bir süre (bir kiralama süresi) için IP adresleri atadığından, ipconfig gibi komutları kullanarak bilgisayarınızın IP adresini bulmak zaman içinde farklı sonuçlar doğuracaktır.

DHCP, müşterilerine dinamik IP adresleri sağlamak için kullanılsa da, aynı zamanda statik IP adreslerinin de kullanılamayacağı anlamına gelmez. IP adreslerinin manuel olarak atanmış dinamik adresleri ve cihazları alan cihazların bir karışımı, her ikisi de aynı ağda mevcut olabilir.

Bir ISS bile IP adresleri atamak için DHCP kullanır. Bu, genel IP adresinizi tanımlarken görülebilir. Ev ağınız statik bir IP adresine sahip olmadığı sürece zamanla büyük olasılıkla değişecektir, ki bu genellikle herkese açık web servislerine sahip işletmeler için geçerlidir.

Windows’da, APIPA, DHCP sunucusu işlevsel olanı bir aygıta teslim edemediğinde özel bir geçici IP adresi atar ve bu adresi, çalışan bir tane elde edene kadar kullanır.

İnternet Mühendisliği Görev Gücünün Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırması Çalışma Grubu DHCP‘yi oluşturdu. Böylece DHCP Nedir öğrenmiş olduk.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.