Üçüncü Taraf Uygulama Nedir

teknik destek

Muhtemelen şu anda bir akıllı telefon veya tablette üçüncü taraf uygulama kullanıyorsunuz. Peki Üçüncü Taraf Uygulama Nedir biliyor musunuz.

Üçüncü taraf uygulamanın en basit tanımı, cihazın üreticisi ve / veya işletim sisteminden farklı olan bir satıcı (şirket veya birey) tarafından oluşturulan bir uygulamadır. Üçüncü taraf uygulamaları bazen geliştirici uygulamaları olarak adlandırılır, çünkü çoğu bağımsız geliştiriciler veya uygulama geliştirme şirketleri tarafından oluşturulur.

Üçüncü Taraf Uygulama Nedir

Üçüncü taraf uygulamalarının konusu kafa karıştırıcı olabilir, çünkü terimin kullanılabileceği üç farklı durum vardır. Her durum üçüncü terimin biraz farklı bir anlamını yaratır.

1. Google (Google Play Store) veya Apple (Apple’ın App Store) dışındaki satıcılar tarafından resmi uygulama mağazaları için oluşturulan üçüncü taraf uygulamaları ve bu uygulama mağazalarının gerektirdiği geliştirme ölçütlerini izleyin. Bu durumda, Facebook veya Snapchat gibi bir hizmet için bir uygulama, üçüncü taraf uygulama olarak düşünülebilir.

2. Resmi olmayan üçüncü taraf uygulama mağazaları veya web siteleri aracılığıyla sunulan uygulamalar. Bu uygulama mağazaları, cihaz veya işletim sistemine bağlı olmayan üçüncü taraflarca oluşturulur ve sağlanan tüm uygulamalar üçüncü taraf uygulamalarıdır. Herhangi bir kaynaktan, özellikle “resmi olmayan” uygulama mağazalarından veya kötü amaçlı yazılımlardan kaçınmak için web sitelerinden uygulama indirirken dikkatli olun.

3. Gelişmiş özellikler sağlamak veya profil bilgilerine erişmek için başka bir hizmete (veya uygulamasına) bağlanan bir uygulama. Bunun bir örneği, kullanmanız için Facebook profilinizin belirli bölümlerine erişmek için izin gerektiren bir üçüncü taraf sınav uygulaması olan Quizzstar olacaktır. Bu türden üçüncü taraf uygulaması zorunlu olarak indirilmez, ancak diğer hizmet yad uygulama ile bağlantısı aracılığıyla olası hassas bilgilere erişim izni verilir.

Yerel Uygulamaların Üçüncü Taraf Uygulamalardan Farklı Nedir?

Üçüncü taraf uygulamaları tartışırken, yerel uygulamalar terimi ortaya çıkabilir. Yerel uygulamalar, cihaz üreticisi veya işletim sistemi oluşturucusu tarafından oluşturulan ve dağıtılan uygulamalardır. iPhone için yerel uygulamaların bazı örnekleri iCloud, iTunes, iMessage ve iBooks’dur.

Bu uygulamaları yerel yapan şey, uygulamaların söz konusu üreticinin aygıtları için belirli bir üretici tarafından oluşturulmuş olmasıdır. Örneğin, Apple bir Apple cihazı için bir uygulama oluşturduğunda (örneğin iPhone gibi) bu bir yerel uygulama olarak adlandırılır. Android cihazlar için Google, Android mobil işletim sisteminin yaratıcısı olduğundan, yerel uygulama örnekleri Gmail, Google Drive ve Google Chrome gibi Google uygulamalarının herhangi birinin mobil sürümünü içerebilir.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, bir uygulamanın bir tür cihaz için yerel bir uygulama olmasıdır. Bu, söz konusu uygulamanın başka tür cihazlar için kullanılabilen bir sürümü bulunamayacağı anlamına gelmez. Örneğin, çoğu Google uygulamasının Apple’ın App Store’u aracılığıyla sunulan iPhone’larda ve iPad’lerde çalışan bir sürümü vardır.

Neden Bazı Hizmetler Üçüncü Taraf Uygulamaları Yasaklar

Bazı hizmetler veya uygulamalar üçüncü taraf uygulamalarının kullanımını yasaklıyor. Üçüncü taraf uygulamalarını yasaklayan bir hizmet örneği Snapchat’dir. Neden bazı hizmetler üçüncü taraf uygulamalarını yasaklıyor sorusunun yanıtı tek kelimeyle güvenlik. Bir üçüncü taraf uygulamasının her zaman profilinize veya hesabınızdaki diğer bilgilere erişmesi, bir güvenlik riski sunar. Hesabınız veya profilinizle ilgili bilgiler hesabınızı kırmak ya da çoğaltmak için kullanılabilir ya da küçükler için gençleri ve çocukları hakkında olası zararlı insanlara fotoğrafları ve ayrıntıları gösterebilir.

Yukarıdaki Facebook test örneğinde, Facebook hesap ayarlarınıza gidip izinleri değiştirene kadar, bu sınav uygulaması erişim izni verdiğiniz profil ayrıntılarına erişmeye devam edecektir. Ruhsal hayvanınızın bir kobay olduğunu söyleyen komik sınav hakkında unuttuysanız, bu uygulama profilinizden ayrıntıları toplayıp depolayabilir. Facebook hesabınız için bir güvenlik riski olabilir.

Üçüncü Taraf Uygulama Nedir: Açıkçası, üçüncü taraf uygulamalarını kullanmak yasa dışı değildir. Bununla birlikte, bir hizmet veya uygulama için kullanım şartları diğer üçüncü taraf uygulamalara izin verilmediğini belirtirse, bu hizmete bağlanmak için birini kullanmaya çalışmak hesabınızın kilitlenmesine veya devre dışı bırakılmasına neden olabilir.

Üçüncü Taraf Uygulamaları Kim Kullanıyor?

Tüm üçüncü taraf uygulamaları kötü değildir. Böyle bir genelleme yapmak yanlış olur. Aslında, çoğu çok faydalıdır. Yararlı üçüncü taraf uygulamaların bir örneği, sosyal medyayı yerel etkinlikler veya özel öğeler hakkında paylaşmak üzere kullanan küçük işletmelere zaman kazandıran Hootsuite veya Buffer gibi, aynı anda birçok sosyal medya hesabını yönetmeye yardımcı olan uygulamalardır.

Başka üçüncü taraf uygulamaları kim kullanıyor? Şansınız var. Uygulama menü ekranınızı açın ve indirdiğiniz uygulamalarda gezin. Cihazınızı veya işletim sistemini üreten firmalardan başka şirketler tarafından sağlanan oyun uygulamalarınız, müzik uygulamalarınız veya alışveriş uygulamalarınız var mı? Bunların hepsi teknik olarak üçüncü parti uygulamalar.

Yukarıda anlatılanların hepsi üçüncü taraf uygulama nedir öğrenmenize yardımcı olmak içindi. Okuduğunuz için teşekkürler.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.