WiFi ile Ethernet Arasındaki Fark Nedir

teknik destek

Mesele bir ağı kablolu yada kablosuz kullanmak değil diye düşünüyorum. Bu nedenle bugün, WiFi ile Ethernet Arasındaki Fark Nedir anlatacağız.

Günümüzde her evdeki Wi-Fi ağlarını görmek için kullanılıyor, bazen modemden birkaç metre uzakta olmamıza rağmen Wi-Fi bağlantısını kullanıyoruz. Aslında, ağ kablosu kullanmanın basit bir çözüm gibi görünebileceği bir noktaya ulaştık.

Bununla birlikte, kablo kullanamadığımız zamanlar için kablosuz bağlantıdan çıkabileceğimiz bir kabloyu kullanmanın neden tavsiye edilebileceğini görelim. Birkaç yıl önce İnternet bağlantımız şu anki kadar hızlı değildi, bu yüzden tarama yaparken Wi-Fi ve ethernet kullanımı arasında büyük bir fark yoktu.

WiFi ile Ethernet Arasındaki Fark Nedir

Ancak bugün, yerel ağlarımızla karşılaştırılabilir hızlara sahip fiber optik bağlantılara sahibiz. Bu ortamlarda, hangi kararı kullandığımızı iyi seçmeliyiz, çünkü bu karar bizim bağlantımızı kullanırken bizim tecrübemize bağlı olabilir.

WiFi Nedir?

WiFi ile Ethernet Arasındaki Fark1999 yılında, 3Com, Intersil, Lucent Technologies ve Nokia gibi şirketler artık Wi-Fi İttifakı olarak bilinen WECA (Kablosuz Ethernet Uyumluluk İttifakı) adlı bir proje oluşturdu ve bu ittifakın amacı daha kolay bir Wi- Fi teknolojisi ve daha fazla cihazın buna uyumlu olmasını sağlamaktı.

Bu nedenle, bugün bu ittifaktan, bu önemli ve kullanışlı teknolojiye, elbette, Wi-Fi‘ye sahibiz. Wi-Fi hakkında konuştuğumuzda, kabloya ihtiyaç duymadan ağa bağlanmanın yolunu otomatik olarak ilişkilendiririz; bu da daha fazla mobilite, taşınabilirlik ve performans sağlar.

Wi-Fi ağı IEEE tarafından kontrol edilen ve yönetilen IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n gibi bir dizi standart tarafından yönetilmektedir. Bu standartların her biri 2.4GHz bandını kullanmaktadır. 11 Mbit/s, 54 Mbit/s ve 300 Mbit/s.

Şu anda, WiFi 5 olarak bilinen IEEE 802.11ac standardı uygulanmaktadır, çünkü 5 GHz bandını kullanacaktır. Çünkü bu, parazitsiz kanalları kullanırken daha yüksek hızlar sunacaktır.

Ethernet Nedir?

WiFi ile Ethernet Arasındaki FarkLAN olarak bilinen Ethernet, kendi donanımımızın arkasına bağlandığımız UTP (yada RJ45) kablosunun kendisi değildirEthernet, yerel bir ağda bulunması gereken fiziksel ve elektriksel özellikleri basitçe belirleyen bir standarttır.

Ethernet, IEEE 802.3 standardına sahiptir; Bu yapı düzeyinde, Wi-Fi daha karmaşıktır, topolojileri, omurgalar, vb oluşturduğundan, Ethernet, düzgün bir yerel ağ birleştirmek için gerekli olan tüm parametreleri düşünülmüştür olan IEEE 802.3 standartı vardır.

Ethernet’in kökeni 1970 yılında, tanınmış mühendis Robert Metcalfe ve Xerox‘un Ethernet’i doğurmasıyla oluşmuştur.

Wi-Fi ve Ethernet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir WiFi bağlantısı, İnternet bağlantımızın bant genişliğinin ortalama %60’ını kaybetmemize neden oluyor. Bu kayıp, paylaşılan bir ortamın, hava kullanımıyla doğrudan ilişkili faktörlerden kaynaklanır.

**Etkileşimler
Kablosuz iletişim, serbest kullanımın bir frekans spektrumunda yapıldığından, Wi-Fi ağımızla aynı frekansları kullanan birçok sistem bulabiliriz. Örneğin, kablosuz klavyeler ve fare, mikrodalgalar, kameralar, kablosuz telefonlar, vb. 802.11 a/b/g/n protokolleri, bu tür müdahaleleri desteklemek için fakat performans kaybına karşılık olarak hazırlanır.

**Mesafe
Erişim noktamızdan uzaklaştıkça, iletişimi sürdürmeleri daha karmaşık olacak, bu yüzden iletişimin doğru bir şekilde yapıldığından emin olmak için daha yavaş iletmelidirler.

**Engeller
Bu mesafe ile doğrudan ilişkilidir, çünkü genellikle modemden uzaklaştıkça, iki cihaz arasında daha fazla engel bulunur, böylece sinyal bunların içinden geçmelidir. Yapıldıkları malzemeye bağlı olarak, daha fazla veya daha az güç kaybedeceğiz, dolayısıyla hata olasılığını azaltmak için hızın düşürülmesi gerekecektir.

**Paylaşılan Kanal
Halihazırda, kablo şebekelerinde, her birinin kendi bağlantısı olduğu için, bir paylaşılan ortamın kullanımı yoktur. Ancak, kablosuz iletişimde, hepsi aynı ortamı kullanır, böylece hız, ağa bağlı olanların arasında dağıtılmalıdır.

**Yarım Dubleks
Ancak tüm birimler arasında sadece hız dağıtılmaz, aynı zamanda bilgi gönderip almak isteyip istemediğimiz de değişir. Wi-Fi ağlarında, kablo ağlarında olduğu gibi kanalda yukarı ve aşağı doğru hiçbir şey yoktur. Bu nedenle ünite kanalı sadece gönderme veya alma için kullanabilir, yani aynı anda her ikisini de kullanamaz.

WiFi mi Ethetnet mi Kullanmalıyım

Yukarıda WiFi ile Ethernet Arasındaki Fark Nedir en basit haliyle anlattık. Temelde e-postayı gören ve sosyal ağları kontrol eden bir kullanıcı iseniz, Wi-Fi kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu çok temel kullanımda bir kablosuz bağlantı ve kablo bağlantısı arasında hiçbir fark bulamayacaksınız. Ağır indirme yapan kullanıcı daha sonra Ethernet (kablo bağlantısı) bağlantısını tavsiye ederiz. Dolayısıyla, bir hız testi yapmak veya İnternet’ten içerik indirmek istiyorsanız, kabloyla modeme bağlı bir bilgisayarın kullanılması şiddetle tavsiye edilir, bu yüzden bağlantınızdan maksimum faydalanabilmenizi sağlayabiliriz.

Ancak, bu ağların her biri bize büyük avantajlar sunuyor ve verdiğimiz kullanıma ve onlarla çalışmak zorunda olduğumuz ortama göre hangisini öğrendiğimize karar vermek bize kalmış. En iyi kararı alalım ve ağın bize sunduğu her şeyin tadını çıkaralım. Peki siz WiFi ile Ethernet Arasındaki Fark hakkında ne düşünüyorsun? Aşağıdaki yorum bölümünde tüm görüşlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmanız bizim için önemlidir.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.