FRP Nedir | Fabrika Ayarlarına Sıfırlama Koruması

teknik destek

FRP Nedir? Kısaltmanın İngilizce karşılığı Factory Reset Protection dır. Türkçe karşılığı ise Fabrika Ayarlarına Sıfırlama Koruması dır.

FRP: Fabrika Ayarlarına Sıfırlama Koruması, bir kişinin telefonunuzu silmemesi veya çalınması durumunda telefonunuzu sıfırlayamamasını sağlamak için tasarlanmış bir güvenlik yöntemidir.

FRP özelliği Android Lollipop ile başladı. Android’de “standart” ve telefonlarımızı yapan çoğu firma bun özelliği kendi modellerinde uyguladı. Bu iyi bir şey, çünkü çalınan bir telefonun kullanımını zorlaştırır, çalmak daha az çekici gelir. Cihazınız çalınsa bile verilerimizi verilerinizin başka bir kişi tarafınca kullanılmasını engelleyebilir.

Yine de, fabrika ayarlarına sıfırlamadan bir telefonu satarsanız, takas ederseniz veya hatta hesap bilgilerini unutup recovery menüsünden cihazı sıfırlarsanız sorun olabilir. Bunun nedeni nasıl çalıştığının açıklamasında mevcuttur.

FRP Nasıl Çalışır

Fabrika ayarlarına sıfırlamak için telefonun sahibi hesabına giriş yapması gerekir. Yani, bana telefonunuzu verirseniz, oturumunuzu açmadan cihazı sıfırlayamayacağım anlamına gelir. İnternette rastgele geçici çözümler vardır, ancak keşfedildikleri anda hemen yama alma eğilimindedirler. Telefonu sıfırlayabilmeniz ve yeni bir sahip hesabı oluşturmadan önce kullanması gereken son hesabın giriş bilgilerini bilmeniz gerekir.

Telefonları servislere ve satış amaçlı farklı illere gönderiyoruz. Bazen bir kutuya telefon koyduğumuzda oturum açtığınızı unuturuz. Ve evet, Google’ın hesabınızı korumak için yürüttüğü diğer politikalar nedeniyle ilk kurulumdan geçmek için bir parola paylaşmak zorunda alabiliriz.

Ayrıca Bakınız:  Cep Telefonu Ekran Tamiri Nasıl Yapılır

Google hesap şifrenizi değiştirir veya sıfırlarsanız, 72 saat boyunca kullanan bir telefonu silmek için kullanamazsınız.

FRP Devre Dışı Bırakma

FRP‘yi (Fabrika Ayarlarına Sıfırlama Koruması) devre dışı bırakmak basittir. Telefonların çoğunda, verileri telefon ayarlarından sıfırlamayı seçtiğinizde otomatik olarak yapılır. Telefonunuz, onu oluşturan şirketten ekstra bir sıfırlama koruması katmanına sahipse veya onu oluşturan şirketten bir “telefonumu bul” uygulaması varsa, önce bunu el ile devre dışı bırakmak gerekebilir.

Halen kullanımda biraz daha fazla çalışmayı gerektiren birkaç cihaz olabilir. Telefonunuz Android 5.1.1 kullanıyorsa, elle oturum açan hesapları kaldırmanız gerekebilir:

  • Cihaz ayarlarınızı açın ve kilit ekranı için sahip olduğunuz tüm güvenliği kaldırın. Bu, tüm telefonlar için gerekli bir adım değildir, ancak bazıları bunu yapmanızı ister, biz de buraya dahil ediyoruz.
  • Bu işlem bittiğinde, tüm Google Hesaplarını telefondan veya tabletten kaldırmanız gerekir. Bu da ayarlarda yapılır. Hesaplar etiketli bir bölüm arayın. Bir hesap seçiliyken, genellikle ekranın üst köşesindeki üç küçük noktanın arkasına gizlenmiş bir silme seçeneği arayın.
  • Tüm Google hesaplarının silindiğinden emin olduktan sonra, telefon ya da tabletinizi cihaz ayarlarından fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz.

Android 6 Marshmallow veya üstünü çalıştıran telefonlarda, telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeyi seçtiğiniz sürece herhangi bir sorun olmamalıdır. Bu, ilişkili tüm hesapları otomatik olarak telefonu FRP‘den “serbest bırakacak şekilde” kaldırır.

Sıfırlama korumasının, yeni bir sahibi bulmak istediğiniz telefondan kaldırıldığından emin olabilirsiniz. Sadece sıfırladıktan sonra tekrar giriş yapmayı deneyin. Önceki kullanıcı adı ve şifreyi sorarsa, FRP hala etkindir.

Ayrıca Bakınız:  Cep Telefonu Piksel Bozukluğu Neden Olur

Factory Reset Protection Hakkında Önemli Bİlgiler

FRP‘yi kapatıp bir başkasına bir telefon göndermeyi unuttuysanız, büyük olasılıkla kurulum yapmalarına yardımcı olmanız gerekir. Bu, Google hesap şifrenize erişmelerine izin vermek anlamına gelir. Diğer makul seçenek, geri gönderilmesini sağlamaktır, böylece kendiniz yapabilirsiniz.

Birisinin Google kimlik bilgilerinizi bildirmesini seçerseniz, telefonda onlarla birlikte kullanın. Parolanızı hesabınıza verin ve çalıştığını ve kurulum işlemine devam edebildiklerini doğrulamasını isteyin. Ardından, hemen Google hesabı şifrenizi ve aynı şifreyi kullanmış olabilecek diğer hesapları hemen değiştirin.

Bunu yaptıktan sonra 72 saat boyunca Google hesabını başka bir telefondan silmeyi unutmayın! Denerseniz, hesabınız kilitlenmiş olabilir ve her şeyi çözmek için Google’da birisiyle konuşmanız gerekebilir.

FRP etkinleştirildiğinden beri bize cep telefonu hırsızlığının ölçülebilir bir yüzde olduğunu söyleyen manşetleri görmemize rağmen, verilerinizi güvende tutmak için hala iyi bir yol. Eski telefonunuzu başka birinin kullanmasını istediğinizde, devre dışı bırakmak oldukça kolaydır.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.