FaceApp Kullanıcı Verilerini Topluyor mu?

teknik destek

FaceApp Kullanıcı Verilerini Topluyor mu? Hayır. FaceApp, bazı zorlu projeler için fotoğraflarınızı Rusya’ya göndermiyor. Bu bir efsanedir.

En azından şu anki kanıtların önerdiği şey bu.

2017’de viral hale geldikten ve 80 milyondan fazla aktif kullanıcıyı bir araya getirdikten sonra, ünlülerin (ve diğer herkesin) uygulamanın yaşlılık filtresiyle yıllarca yaşadığı FaceApp meydan okuma sayesinde bir kez daha patlıyor . Uygulama, iPhone veya Android cihazınızda birkaç on yılda nasıl görünebileceğini gösteren bir oluşturma oluşturmak için AI yapay zekayı kullanır.

Ancak bir tweet, bir geliştirici uygulamanın telefonunuzdaki tüm fotoğrafları alabileceği ve kullanıcının açık bir iznini almadan sunucularına yükleyebileceği konusunda uyardığı zaman, bu hafta küçük bir internet paniği başladı.

FaceApp Kullanıcı Verilerini Topluyor mu?

Tüm bunlar, Web’in çay fincanı fırtınası anlarından bir başkası olduğu ortaya çıktı. Takma adı Elliot Alderson (gerçek adı Baptiste Robert) olan bir güvenlik araştırmacısı uygulamayı indirdi ve kullanıcıların yüzlerini nereye gönderdiğini kontrol etti. Fransız siber uzmanı, FaceApp‘ın yalnızca, sunucuların şirket sunucularına yedeklemesini istediğiniz fotoğrafları göndermesini istedi.

Peki bu sunucular nerede? Çoğunlukla Amerika, Rusya değil. Forbes’in kayıtlara bakıldığına dair bir incelemede, Forbes’in bunun doğru olduğunu onayladı: FaceApp.io sunucuları ABD’deki Amazon veri merkezlerine dayanıyordu. Şirket, Forbes’e İrlanda’da ve Singapur’da da dahil olmak üzere diğer ülkelerde de bazı sunucuların Google tarafından barındırıldığını söyledi. Ve, Alderson tarafından belirtildiği gibi, uygulama aynı zamanda üçüncü taraf kodunu kullanıyor ve bu yüzden sunucularına ulaşacak, ancak bunlar yine ABD ve Avustralya’da bulunuyor.

FaceApp Kullanıcı Verilerini Topluyor mu?
FaceApp, ABD’deki Tomster Brewster’da bulunan Amazon sunucularını kullanıyor

Elbette, geliştirici firmanın St. Petersburg merkezli olması nedeniyle, yüzler Rusya’da görülüp işlenecek. Bu Amazon veri merkezlerindeki veriler Rusya’daki bilgisayarlara yansıtılabilir. FaceApp çalışanlarının bu görüntülere erişiminin ne kadar olduğu belli değil ve Forbes, yayınlandığı sırada şirketten yüklenen yüzlerle ne yaptığı hakkında yorum yapmadı.

Bu nedenle, Rus istihbarat veya polis teşkilatları FaceApp’ın yasal olduğuna inanıyorlarsa verileri devretmesini talep edebilirken, ABD’deki Amazon’dan bu bilgileri almak için oldukça zor bir zamanları olacaktı.

FaceApp Gizlilik

Öyleyse bir gizlilik sorunu var mı? FaceApp farklı şekilde çalışabilir. Örneğin, dışardaki bir sunucuya gönderilen fotoğrafları çekmek yerine, cihazınızdaki görüntüleri işleyebilir. iOS güvenlik araştırmacısı Will Strafach’ın dediği gibi:

Eminim birçok insan bu konuyu  dert etmiyordur.

FaceApp’ın AI (Yapay Zeka) sının fotoğrafları daha güçlü sunucular yerine cihazda ne kadar iyi işleyeceği net değil. FaceApp, insanların gönderdiği fotoğraflardan ders alarak yüz değiştiren algoritmalarını geliştirir. Android ve iOS‘da makine öğrenme özellikleri mevcut olduğundan sunucudan ziyade bu cihazda yapılabilir, ancak FaceApp AI’larını eğitmek için kendi bilgisayarlarını kullanmaya devam etmek isteyebilir.

Herhangi bir fotoğrafa erişme iznine sahip olduğundan uygulama hakkında endişeli olan kullanıcılar, akıllı telefonlarındaki tüm araçlara bakmak isteyebilir. Muhtemelen birçoğunun fotoğraflara erişimi ve daha fazlası zaten vardır. Mesela, konum takibi yoluyla her hareketiniz. İzinleri değiştirmek için uygulamayı silin veya iPhone veya Android‘inizdeki uygulama ayarlarına gidin ve hangi veri araçlarına erişime izin verildiğini değiştirin.

FaceApp Güvenlik Cevabı

Forbes, Çarşamba sabahı bir açıklama yapan FaceApp kurucusu Yaroslav Goncharov ile temasa geçti. Kullanıcı verilerinin Rusya’ya aktarılmadığını söyledi. Goncharov;

Düzenleme için yalnızca bir kullanıcı tarafından seçilen bir fotoğraf yüklüyoruz. Telefondan buluta başka herhangi bir görüntü aktarmıyoruz

Yüklenen bir fotoğrafı bulutta saklayabiliriz. Bunun temel nedeni performans ve trafiktir: kullanıcının her düzenleme işlemi için fotoğrafı tekrar tekrar yüklemediğinden emin olmak istiyoruz. Çoğu resim yükleme tarihinden itibaren 48 saat içindeki sunucularımızdan silinir.

Kullanıcıların ayrıca tüm kullanıcı verilerinin silinmesini talep edebileceğini söyledi. Kullanıcılar bunu ayarlara giderek yapabilir, ardından konu satırı mesajındaki “gizlilik” kelimesini kullanarak bir hatayı bildirmeyi ve desteklemeyi seçebilirler. Goncahrov bunun süreci hızlandırmaya yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Ayrıca şunları ekledi:

Herhangi bir kullanıcı verisini üçüncü taraflarla satmıyor veya paylaşmıyoruz.

Kaynak: Forbes

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.