Karma Gerçeklik Nedir? Mixed Reality Hakkında Herşey

teknik destek

İngilizcesi Mixed Reality olan Karma Gerçeklik Nedir? MR hakkında bilmeniz gereken her şey şeyi bu makalede paylaşıyoruz.

Pokemon Go gibi mobil oyunların ve Oculus Rift ve HTC Vive gibi cihazların popülaritesiyle, Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) ana akım haline geldi. Ancak Karma Gerçeklik Nedir ve diğer görsel görüntü teknolojilerinden ne kadar farklıdır? Bunu tanımlamanın en iyi yolu, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik teknolojilerinin bir karışımıdır.

Karma Gerçeklik Nedir

AR, VR ve MR birçok yönden benzer, ancak her birinin kendine özgü nitelikleri ve kullanımları vardır.

  • AR, dijital nesneleri gerçek dünyaya bindirir. Teknoloji, hava durumu tahminleri veya navigasyon gibi bir ekrandaki bilgileri kaplayan akıllı gözlüklerdedir. AR içeriği genellikle uzaya sabitlenmez ve sıklıkla kullanıcı döndükçe taşınır.
  • VR, kullanıcıları tamamen sanal bir ortama çekmek için kulaklık setini kullanır. Kullanıcılar, dijital nesnelerle etkileşime geçmek için yaygın olarak el kumandalarını kullanacaktır. Bir zorunluluk olmasa da, dünyadaki varlıklar da uzaya demirlenebilir.
  • MR, gerçek dünya ortamlarında bilgisayarın ürettiği varlıkların üst üste binmesi için bir kulaklık setini kullanır. Bu sanal nesneler aynı zamanda uzaya bağlanır ve kullanıcının bunları çoklu açılardan görmesini sağlar. Varlıklar, bir kullanıcının fiziksel jestlerine veya bir donanım kontrol cihazına tepki vermek için de tasarlanabilir.

Karma Gerçeklik Kulaklıkları

MR kulaklıkları, kullanıcının fiziksel görevleri gerçekleştirmek için ellerini serbest tutar. Ve sanal nesneler gerçek dünya uzayda göründüğü için, teknoloji çalışma ortamları için çok uygundur. Örneğin, onarım animasyonları, kullanıcının parçaları nasıl bağlayacağını gösteren gerçek makinelere eklenebilir.

Ek olarak, MR eğlence amaçlı iyi çalışıyor. Oyunlar, AR ile mümkün olandan daha gerçekçi bir oyun oluşturmak için masalar ve diğer yüzeyler gibi yakındaki nesneleri içerebilir. Bunun mükemmel bir örneği, duvarlardan gelen uzaylılara lazer yakmak veya masaların altına saklanan sanal hayvanları aramaktır.

MR teknolojisi nispeten yeni olsa da, birkaç üretici kendi cihazlarını geliştiriyor ve piyasaya sürüyor.

Magic Leap One, hafif bir bilgisayar modülüyle eşleşen bir kulaklıktan oluşur. Dijital nesneler, kullanıcının el denetleyicileriyle etkileşime girdiği kulaklık merceklerine yansır.

Magic Leap, öncelikle sanal bir TV ekranını izlemek veya fiziksel alandan yararlanan oyunları oynamak gibi eğlence deneyimlerine odaklanır.

Microsoft’un HoloLens‘i öncelikle endüstriyel kullanımlara odaklanan bir Windows karma gerçeklik kulaklıktır. Magic Leap One’a benzer şekilde, dijital varlıklar gerçek dünyadaki sanal nesnelerin yanılsamasını yaratarak şeffaf bir vizöre yansıtılır. Kullanıcılar daha sonra çeşitli hareketler kullanarak sanal nesnelerle ve ekranlarla etkileşime girebilirler.

Karışık Gerçeklik için Sırada Ne Var?

MR yeni ortaya çıkan bir teknoloji olsa da, Qualcomm, Microsoft ve Intel gibi teknoloji devlerinden gelen sinyaller umut verici. Hepsi, tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için temelde MR sistemleri, yatırım sistemleri ve programlama araçları geliştiriyor. AR ve VR ile birlikte yerleştirildiğinde, MR‘ın bir sonraki hesaplama dalgasına çekirdek olma şansının yüksek olduğu açıkça görülüyor.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.