Programlama ve Kodlama Arasındaki Fark

teknik destek

Programlama ve Kodlama Arasındaki Fark: Programlama Nedir? Kodlama ile aynı mı? İşlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek için dilini öğrenin.

Programlama ve kodlama aynı şeydir. Programlamayı tanımlamanın en iyi yolu, bir bilgisayarı öğretmenin nasıl yapıldığını öğretme sanatı olmasıdır. Bu görevler, iki sayıyı bir araya getirmek kadar basit ve bir roketin yörüngesini çizmek kadar karmaşık olabilir, ancak hepsi, bir bilgisayarın nasıl yapılacağını öğreten bir programcı ile başlar.

Programlama ve Kodlama Arasındaki Fark

Tam Olarak Programlama Nedir?

Programcılar, bilgisayarlara ‘konuşmak’ için programlama dilleri kullanırlar. Assembly Language gibi erken bilgisayar dilleri, bilgisayarın anlayabileceği 1 ve 0’lardan oluşan Makine Dili çevirmenlerinden biraz daha fazlaydı. Programcılar bilgisayarları daha fazla görev öğretirken, bu görevleri daha gelişmiş dillere derlediler. Fortran erken seviyeli bir dil örneğidir. Üst düzey bir dil, yüzlerce talimatı tek bir kod satırıyla taşıyabilir.

Birçok insanın öğrendiği ilk program, sadece bu kelimeleri ekrana yansıtan “Merhaba Dünya” dır. Bazı dillerde, bu tek bir kod satırı kadar basittir. Ancak, bilgisayar yüzlerce talimatı yerine getirmelidir. Her mektubu basmakla kalmıyor, aynı zamanda her harf mektubun içinden gelen tekil piksellerden oluşuyor. Yani, “merhaba dünya” yazdırmak aslında bilgisayarın bakış açısından oldukça karmaşıktır.

Tüm programlamalar aynı görünebilir olsa da, nesne yönelimli programlama ve veritabanı programlama gibi birçok farklı programlama türü vardır. Modern programlama dilleri arasında Swift, Java, C ++, Ruby, Objective C, Python, SQL, BASIC ve PHP adında bir kaç isim var. Son yıllarda, çocuklara nasıl program yapılacağını öğretmek için yeni programlama dilleri varyasyonları ortaya çıktı.

Kodlama nedir? Kodlamak, Programlamak mıdır?

“Programlama” ve “kodlama” kelimeleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak “kodlayıcı” kelimesi, deneyimsiz veya verimsiz programcıları tanımlamak için kullanılmakta olan bir geçmişe sahiptir. Tabii ki, birileri kelimeyi kullandığı için aşağılayıcı olmaya çalıştığı anlamına gelmez. Birçok insan “kodlayıcı” nın bazen bu anlamda kullanıldığını fark etmedi ve kelime zamanla daha normal hale geldi.

Basitçe söylemek gerekirse, bir “programlayıcı” ile “kodlayıcı” arasında bir fark yoktur ve “kodlayıcılar” için iş yoktur. Bir iş veritabanında arama yaparsanız, programcı analistten program mühendisine program mimarı gibi birçok programcı varyasyonuna sahip iş başlıkları görürsünüz, ancak herhangi bir türdeki “kodlayıcı” için çok azını (varsa) göreceksiniz.

Programcılar bazen planlama, hata ayıklama, vb. gibi diğer programlama görevlerinin aksine bilgisayar kodu yazmanın fiili eylemi olarak ‘kodlama’ anlamına gelir.

Bir Programcı Ne Yapar?

Filmlerde, programcılar, bilgisayarlarına öfkeli bir şekilde otururlar. Gerçekte, programlama aslında herhangi bir bilgisayar kodu üretilmeden önce başlar.

Programlama bir hedefle veya bir dizi gereksinimle başlar. Bu, bir rapor veya App Store için bir oyun oluşturmak isteyen programcı isteyen bir patron olabilir.

Bir sonraki adım, bu gereksinimleri, görevi yerine getirmek için gerekli temel mantığa bölmektir. Bu bir oyunla sahaya çıkan bir futbol takımına benziyor. Orada bir oyun olmadan dışarı çıkarlarsa, herkes farklı bir şeyler yapacak ve kaos olacak.

Bir programcı, bir programın mantığını tasarlamak için algoritmalar ve akış çizelgeleri kullanabilir. Algoritmalar temel olarak İngilizce yazılmış bir bilgisayar programıdır, akış çizelgeleri ise programın mantığını izleyen bir haritaya benzemektedir.

Bu ilk adımları gerçekleştirmek için gerçekleşecek sınırsız toplantıları atlayarak, gerçek programlamaya ulaşırız. Programlamada çok sayıda yaratıcı problem çözme vardır, ancak aynı zamanda kod içinde kalıp içinde izole edilebilen ve görevlere dönüştürülebilen, program içinde yeniden kullanılabilir “nesneler” veya “işlevler” olabilen desenler aramayı da içerir. Bir bilgisayar programı, daha karmaşık bir görevi gerçekleştirmek için bir araya getirilen bir dizi görevdir ve daha karmaşık bir görevi gerçekleştirmek için diğer karmaşık görevlerle eşleştirilir.

Programlama ve Kodlama Arasındaki Fark

Programlamadan sonra hata ayıklama gelir, bu da programın hatalarını gidermek için programı tekrar tekrar çalıştırması anlamına gelir, bu hataları programdan çıkarmaya ve hata ayıklama işlemine tekrar gelmek için önceki adıma dönersiniz. Buna “yinelemeli süreç” denir. Bir programcı, tüm hataları bulmak için (umarız) bu adımları tekrar eder. Bir bilgisayar hatası, istenmeyen bir hata iletisi veren veya doğru sonucu üretmeyen herhangi bir kod parçasıdır.

“İstenmeyen” hata iletileri varsa, hata iletileri istiyor musunuz? Kesinlikle. Web tarayıcınızı, bulunmayan bir sayfaya yönlendirmeyi düşünün. Sayfanın mevcut olmadığı konusunda sizi bilgilendirecek 404 hata mesajı alacaksınız. Bazı 404 mesajlar komiktir, çoğu pratiktir, ancak hepsi bir amaca hizmet eder. (Kullanıcıya bir şeylerin yanlış gittiğini bildirmek.) Bu sayfa boş kalan bir sayfadan daha iyidir, bu da kullanıcının ne olduğunu merak etmesini engeller.

Evet yukarıdaki bilgilerin tamamını okuduktan sonra Programlama ve Kodlama Arasındaki Fark nedir sorusunun yanıtını bulmuş olacaksınız. Farkın olmadığı bir şeye fark oluşturmaya çalışmanın bir anlamı yok. 🙂

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.