Smart TV Ölü Piksel Sorunu Nasıl Onarılır

teknik destek

Smart TV Ölü Piksel, Sıkışmış Piksel veya Siyah Piksel içeren bir ekranınız mı var? Düzeltmek için bu Smart TV ipuçlarını deneyin.

Smart TV ekrandaki tek bir pikselin yanması durduğunda, ekranda kalıcı siyah bir nokta oluşması durumunda ölü pikseller oluşur. Ölü bir pikseli düzeltmek oldukça zordur ve genellikle ekranın değiştirilmesi gerekir.

Ölü piksellerin en yaygın nedeni, bir üretim hatasıdır. Tespit edilemez bir şekilde montajdaki küçük hatalar, milyonlarca işlevsel olan arasında bir avuç ölü pikselle sonuçlanabilir. Smart TV Ölü Piksel daha sonra ekranın kullanımında, çoğunlukla fiziksel hasarın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Donanımsal olmayan bir sorununuz için Smart TV Fabrika Ayarlarına Döndürme makalemizi inceleyebilirsiniz. Ek olarak Samsung Televizyonda Youtube Açılmıyor Sorunu makalemizi de okumanızı öneririm.

Smart TV Ölü Piksel

Ölü Piksel, piksele güç sağlayan transistör, güç sağlayamadığında ortaya çıkar ve ilişkili pikselin sürekli siyah kalmasına ve asla aydınlanmamasına neden olur.

Ölü Piksel ve Sıkışmış Piksel hemen hemen aynı görünebilir, ancak aralarında önemli bir ayrım vardır: ölü piksel, artık açılmayacak bir pikseldir, oysa sıkışmış piksel, kalıcı bir pikseldir.

Smart TV Ölü Piksel Sorunu için hazırladığımız görseller.
Smart TV Ölü Piksel ve Sıkışmış Piksel Arasındaki Fark

Sıkışmış pikseller, ölü piksellerle karşılaştırıldığında zıt sorundan kaynaklanır: Pikselin transistörü açık kalmak yerine, sıkışmış bir pikselle ilişkili transistör sürekli açıktır ve tüm pikseli ya da pikseli oluşturan üç alt pikselden sadece birini etkileyebilir.

Piksel kalıcı olarak açık olduğundan, sıkışmış bir piksel tipik olarak ekranda çok parlak, kalıcı bir nokta olarak görünür ve kırmızı, yeşil, mavi veya beyaz olur. Sorunlu pikseliniz ölmüşse, küçük siyah bir dikdörtgen gibi görünecektir.

Ölü Piksel veya Sıkışmış Piksel Bulma

Ölü veya sıkışmış bir pikseliniz olduğundan şüpheleniyorsanız ancak emin değilseniz, bir dizi yazılım aracıyla durumu daha yakından inceleyebilirsiniz. Bu programlar genellikle tüm ekranda düz renkler gösterir ve böylece gözlerinizin düzgün çalışmayan pikselleri daha kolay seçmesine olanak tanır. Sorunlu pikselleri bulmak için Ölü Piksel Testi veya CheckPixels.com’u kullanabilirsiniz.

Smart TV Ölü Piksel Sorunu Nasıl Onarılır

Ekranı Değiştirin

Smart TV Ölü Piksel düzeltmenin en güvenilir yolu ekranı değiştirmektir. Çoğu üreticinin ölü pikselleri kapsayan garantileri vardır, bu nedenle bu durumun sizin için geçerli olup olmadığını görmek için cihazınızın garantisini kontrol edin.

Çoğu ekran üreticisi, ekran değiştirilmeden önce minimum sayıda ölü piksel gerektirir. Bir bilgisayar monitörünün boyutunu görüntülemek için, minimum genellikle dört ila sekiz ölü pikseldir. Küçük ekranların daha düşük minimum gereksinimleri vardır.

Ne yazık ki, az sayıda ölü piksel bekleniyor ve biri değiştirme için nadiren yeterlidir. Şu anda, yalnızca Dell ve BenQ yalnızca bir ölü piksel için ekran değiştirme olanağı sunuyor. Acer, Asus, Apple, BenQ, Dell, LG ve Samsung’un Smart TV Ölü Piksel politikalarını inceleyebilirsiniz, ancak en iyi kaynak daima cihazınızın garanti belgeleri olacaktır.

Piksel’in Görüntülenmesini Bekleyin

İmkanız gibi görüne bilir ama, Smart TV Ölü Piksel sorununun kendi kendine kaybolmasını beklemeyi deneyebilirsiniz. Bunun olduğu biliniyordu, ama kimse ne zaman söyleyemez. Cihazın ömrünün geri kalan kısmında ölü piksele sahip olabilirsiniz veya bir hafta içinde kaybolabilir.

Aşağıda listelenen sıkışmış piksel düzeltmelerinden bazılarını deneyebilirsiniz. Eğer pikseliniz tedaviye cevap verirse, daha riskli bir düzeltme denemenize gerek yoktur.

Basın ve Isı Uygulama

Smart tv ölü piksel düzeltmek için önerilen daha riskli yöntemler var, ancak dikkatli olmalısınız. Bu yöntemlerin her ikisi de ekranınızla fiziksel olarak karışmayı içerir ve kesin bir şey olmaktan uzaktır.

Dikkat: Bu yöntemler, ölü bir pikseli düzeltmek için yalnızca son çaba olarak kullanılmalıdır. Bu yöntemlerin sorunu daha kötü hale getirme olasılığı vardır ve ikisinin de sorunu çözeceği garantisi yoktur.

  • Basınç Yöntemi: Künt kalemin ucunu yumuşak bir beze sarın. Ekran kapalıyken, kumaşla sarılmış kalemin ucunu ölü piksele karşı beş ila on saniye boyunca bastırın. Ayrıca parmak ucunuzla kalem yerine kumaşa sarılmış halde baskı yapmayı deneyebilirsiniz. Basınç yeni ölü pikseller oluşturabileceğinden ölü olmayan pikselleri zorlamaktan kaçının.
  • Isı Yöntemi: Bir bezi çok sıcak suya batırın ve artık damlamayana kadar sıkın. Ekranınıza su girmesini önlemek için bezi plastik bir fermuarlı torbaya yerleştirin. Isıtılmış ve torbalı bezi ölü piksele karşı beş ila on saniye boyunca tutun.

Dikkat: Daha uzun bu yöntemler daha iyi değildir! Bir seferde birkaç saniyeden fazla itmeyin veya ısıtmayın.

Sıkışmış Piksel Nasıl Onarılır

Sıkışmış piksellerin onarımı ölü piksellerden daha kolaydır. Pikselin transistörü hala güç sağlayabildiğinden, genellikle uygun durumuna “sıfırlanabilir”. Deneyebileceğiniz iki yöntem var.

Not: Bu yöntemler ölü piksellerle de denenebilir ve denemede ekranınıza zarar verme riski yoktur.

  • Cihazı 24 ila 48 saat kapatın. Bu, sıkışmış pikselin aşırı gücünü tüketmesine ve sonunda kapanmasına izin verebilir.

Sıkışmış pikseli ve komşularını çok çok parlak renkler arasında çalıştırmak için bir yazılım aracı kullanın. Hem PixelHealer (Windows) hem de JScreenFix (Web) bunu ücretsiz olarak yapar.

Evet sonuç olarak yukarıda paylaştığımız Smart TV Ölü Piksel Sorunu makalesini Windows, ve Android Telefon, Teblet cihazlarınızda kullanabilirsiniz. Aklınıza takılan bir durum varsa lütfen yorumlarda belirtin. Bilgileri beğendiyseniz başkalarıyla da paylaşın.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.