32 Bit 64 Bit Farkı Nedir

teknik destek

32 Bit 64 Bit Farkı Nedir, Bilgisayar dünyasında konusu mimariyi kullanan merkezi işlem birimi, işletim sistemi, sürücü, yazılım programı türünü ifade eder.

Muhtemelen bir yazılım parçasını 32 bit sürüm veya 64 bit sürüm olarak indirme seçeneği görmüştür olmalısınız. Fark aslında önemlidir çünkü ikisi ayrı sistemler için programlanmıştır.

32 Bit 64 Bit Nedir?

  • 32 bit donanım ve yazılım genellikle x86 veya x86-32 olarak adlandırılır.
  • 64 bit donanım ve yazılım genellikle x64 veya x86-64 olarak adlandırılır.
  • 32-bit sistemler, 32-bit parçalar halinde veri kullanır, 64-bit sistemler ise 64-bit parçalar halinde veri kullanır. Genel olarak, bir seferde işlenebilecek daha fazla veri, sistem daha hızlı çalışabilir.

64 bitlik bir sistemde birçok başka avantaj da vardır, en pratik olarak önemli miktarda daha fazla fiziksel bellek kullanma yeteneği (32 bitlik bir makine tarafından izin verilen Ram kullanımı maksimum 4 GB dir). Windows’un farklı sürümleri için Microsoft’un bellek sınırlamaları hakkında neler söylediğini görün.

32 Bit 64 Bit Farkı Nedir

64-bit ve 32-bit İşletim Sistemleri

Çoğu yeni işlemci bugün 64 bit mimariye dayanıyor ve 64 bit işletim sistemlerini destekliyor. Bu işlemciler ayrıca 32 bit işletim sistemleriyle tamamen uyumludur.

Windows 10, Windows 8, Windows 7 ve Windows Vista’nın çoğu sürümü 64 bit biçiminde kullanılabilir. Windows XP’nin sürümlerinde, yalnızca Professional, 64-bit olarak kullanılabilir.

Windows’un tüm sürümleri, XP’den 10’a kadar, 32-bit olarak kullanılabilir.

Her Mac işletim sistemi v10.8’den beri (Dağ Aslanı) 64-bit olmuştur.

Windows gibi, Linux da 32 bit veya 64 bit olabilir. Hangi lscpu komutuyla çalıştığınızı görebilirsiniz.

Bilgisayarım Kaç Bit

Windows’un 32 bit veya 64 bit sürümünü çalıştırıp çalıştırmadığınızı görmenin en hızlı ve kolay yolu, Denetim Masası’nda ne yazdığını kontrol etmektir.

Windows’da çalıştırdığınız işletim sistemi mimarisini bulmak için başka basit bir yöntem de Program Files klasörünü kontrol etmektir. Bunun hakkında daha fazla bilgi var.

Donanım mimarisini görmek için Komut İstemi’ni açıp komuta şunları girebilirsiniz:

32 bit 64 bit farkı, 32 bit 64 bit nedir, 32 bit 64 bit yapma bilgisayarım kaç bit,

echo %PROCESSOR_ARCHITECTURE%

AMD64 gibi bir x64 tabanlı sisteminiz olduğunu veya 32 bit için x86 olduğunu belirten bir yanıt alabilirsiniz.

Çalışan başka bir komut:

32 bit 64 bit farkı, 32 bit 64 bit nedir, 32 bit 64 bit yapma bilgisayarım kaç bit,

reg query "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment" /v PROCESSOR_ARCHITECTURE

Bu komut çok daha fazla metinle sonuçlanmalı, ancak bunlardan biri gibi bir yanıtla bitmelidir:

PROCESSOR_ARCHITECTURE REG_SZ x86
PROCESSOR_ARCHITECTURE REG_SZ AMD64

İpucu: Bu komutlardan birini kullanmanın en iyi yolu, bunları bu sayfada buraya kopyalamak ve Komut İstemi’nde siyah alana sağ tıklayıp komutu yapıştırmaktır.

32 Bit 64 Bit Farkı Önemli Mi Neden Önemli

Önemli: Bu komutlar, yalnızca çalıştığınız Windows sürümü türünü değil, donanım mimarisini size söyler. X86 sistemlerinin sadece 32 bitlik bir Windows sürümünü yükleyebildiği için aynı olmaları muhtemeldir, ancak Windows’un 32 bitlik bir sürümü de x64 sistemlerine yüklenebileceğinden, bu doğru olmayabilir.

Neden Önemli?

Farkı bilmek önemlidir, böylece doğru türde yazılım ve aygıt sürücülerini yüklediğinizden emin olabilirsiniz. Örneğin, 32-bit veya 64-bit bir sürümü indirme seçeneği verildiğinde, yerel bir 64-bit yazılım programı daha iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, Windows’un 32 bit sürümüne sahipseniz hiç çalışmayacaktır.

Son kullanıcı için tek gerçek, dikkate değer farklılıklardan biri, büyük bir programı indirdikten sonra, belirli bir bilgisayarda çalışmayacağından bu süreyi harcadığınızı görmenizdir. Bu, 32 bit işletim sisteminde kullanmayı umduğunuz bir 64 bit program indirdiyseniz doğrudur.

Ancak, bazı 32 bit programlar, 64 bit sistemde düzgün çalışabilir. Başka bir deyişle, 32 bit programlar 64 bit işletim sistemleriyle uyumludur. Bununla birlikte, bu kural her zaman doğru değildir ve donanım aygıtları, yazılımla arabirim kurmak için tam sürümünün yüklenmesini gerektirdiğinden, özellikle bazı aygıt sürücülerinde bu durum söz konusudur (örn. 64 bit sürücüler 64 için gereklidir).

32 Bit 64 Bit Yapma

Çok basit bilgisayara format atarak yapabilirsiniz.

32 bit ve 64 bit farklılıkların devreye girdiği başka bir zaman, bir yazılım sorununu giderirken veya bir programın kurulum dizinine bakarken.

Windows’un 64 bit sürümlerinin, 32 bit dizin içerdikleri için iki farklı yükleme klasörü olduğunu fark etmek önemlidir. Ancak, Windows’un 32 bit sürümü yalnızca bir yükleme klasörüne sahiptir. Bunu biraz daha kafa karıştırıcı yapmak için, 64 bit sürümün Program Dosyaları klasörü, Windows’un 32 bit sürümündeki 32 bit Program Dosyaları klasörüyle aynı addır.

Bunun neden bir örneği, 32 bitlik bir programın çalışmayan bir 64 bit DLL kullanmayı denemesidir. Bunun yerine, 32-bit Program Files klasörüne bir 32-bit program yüklendiğinde ve daha sonra söz konusu programı çalıştırdığınızda, Windows bunun 64-bit programlar için kullanılanlar yerine 32-bit belirli dosyaları açması gerektiğini bilir.

Kafanız karıştıysa, buraya bakın:

32 bit 64 bit farkı, 32 bit 64 bit nedir, 32 bit 64 bit yapma bilgisayarım kaç bit,

Windows’un 64 bit sürümünde iki klasör vardır:

32 bit konum: C: \ Program Dosyaları (x86) \
64 bit konum: C: \ Program Dosyaları \
Windows’un 32 bit sürümünde bir klasör:

32 bit konum: C: \ Program Dosyaları \
Anlayacağınız gibi, 64-bit Program Files klasörünün C: \ Program Files \ olduğunu ve 32-bit işletim sistemi için geçerli olmadığını söylemek biraz kafa karıştırıcı.

32 Bit 64 Bit Farkı Nedir, Önemli mi ve neden önemli anlatmaya çalıştık. Umarım faydalı olmuşuzdur. Aklınıza takılan bir durum olursa yorumlarda bize iletebilirsiniz.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir Yorum

  1. merhabalar benim bilgisayarım windows 7 home primum 32 bit. daha once 32-64 bit taban gosteriyordu format atdıktan sonra 64 bit yok şimdi ben sistemimi win 7 64 bit yapmak istiyorum acaba yapma şansım varmı? varsa ne yapmam lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.