Statik IP Adresi Nedir? Nasıl Alınır ve Nasıl Öğrenilir

teknik destek

Bu makalede Statik IP Adresi Nedir ve sabit ip adresi nasıl alınır ve statik ıp adresim nedir sorularınıza yanıt olacak bilgi paylaşacağız.

IP adresiniz muhtemelen aklınıza pek az takılan bir şeydir. Fakat online yaşam biçiminiz için hayati önem taşır. IP adresi olmadan, bugünün hava durumunu alamaz, çevrimiçi son haberleri kontrol edemez, online oyun oynaymamaz ve video izleyemezsiniz. Niçin? Çünkü IP adresiniz olmadan, yaparimben.com, Google ve Pung gibi siteler istediniz bilgiyi nereye göndereceklerini bilemezdi. Bilgisayar veya mobil cihazınıza bu bilgileri ulaştıramamışlardı.

Yine de IP adresleri hakkında pek çok yanlış bilgilendirme, kaygı ve kafa karışıklığı var. Görevimizin bir parçası da gerçekleri, yanıltıcı içeriklerden ayırmak ve size yararlı bilgiler sunmaktır. Bu yazımızda, IP adresi hakkında daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Sabit IP adresi, bir cihaz için manuel olarak yapılandırılmış bir IP adresidir. Bunun yerine DHCP sunucusu üzerinden atanmış bir IP adresidir. Buna ayrıca sabit denir, çünkü değişmez. Değişen dinamik IP adresinin tam tersidir.

Modemler, telefonlar, tabletler, masaüstleri, dizüstü bilgisayarlar ve IP adresi kullanabilen diğer herhangi bir cihaz statik bir IP adresine sahip olacak şekilde yapılandırılabilir. Bu, IP adreslerini veren (modem gibi) cihaz aracılığıyla veya IP adresini cihazın kendisinden cihaza elle yazarak yapılabilir.

Statik IP Adresi Nedir

Bir cihaz için el ile yapılandırılmış bir IP adresidir. DHCP yerine sunucusu üzerinden manuel atanmış bir IP adresidir. Buna ayrıca sabit denir, çünkü değişmez.

Statik IP adreslerine Sabit IP Adresi veya Özel IP Adresi de denir.

Statik IP düşünmenin bir başka yolu, bir e-posta adresi veya fiziksel bir ev adresi gibi bir şey düşünmektir. Bu adresler hiç değişmez. Statiktir, bu da çok kolay birisiyle iletişim kurmayı veya bulmayı kolaylaştırır.

Benzer şekilde, bir web sitesini evden barındırıyorsanız, ağınızda bir dosya sunucunuz varsa, ağdaki yazıcıları kullanıyorsanız, bağlantı noktalarını belirli bir aygıta iletiyorsanız, bir yazdırma sunucusu kullanıyorsanız veya uzaktan erişim kullanıyorsanız, statik bir IP adresi yararlıdır. Sabit IP adresi asla değişmediğinden, diğer cihazlar her zaman bir tane kullanan bir cihaza nasıl bağlanacağını bilir.

Statik IP Adresi Kullanmanın Avantajları

Örneğin, ev ağınızdaki bilgisayarlardan biri için Sabit IP adresi ayarlayın. Bilgisayarın kendisine bağlı belirli bir adresi olduğunda modeminizi, gelen dosyaları FTP üzerinden paylaşıyorsa, gelen istekleri doğrudan bu bilgisayara (örneğin FTP istekleri gibi) iletecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Sabit IP adresi kullanmamak (değişen bir dinamik IP kullanmak) bir web sitesine ev sahipliği yapıyorsanız. Örneğin, bilgisayarın aldığı her yeni IP adresinde yönlendirici ayarlarını değiştirmek zorunda kalacağınız için istekleri bu yeni adrese iletmekte sorun çıkarır. Bunu yapmayı ihmal etmek, web sitenize hiç kimsenin ulaşamayacağı anlamına gelir. Çünkü modeminizin ağınızdaki hangi cihazın web sitesine hizmet ettiği hakkında hiçbir fikri yoktur.

İş yerinde Sabit IP adresi DNS sunucuları, cihazınızın her zaman nasıl bağlanacağını bilmesi için statik IP adresleri kullanır. Sık sık değiştilerse, modem veya bilgisayardaki DNS sunucularını alışkın olduğunuz interneti kullanmaya devam etmek için düzenli olarak yeniden yapılandırmanız gerekir.

Statik IP adresleri, aygıtın etki alanı adına erişilemediğinde de kullanışlıdır. Örneğin bir işyeri ağındaki bir dosya sunucusuna bağlanan bilgisayarlar, sunucunun ana bilgisayar adı yerine statik IP kullanarak her zaman sunucuya bağlanacak şekilde ayarlanabilir. DNS sunucusu hatalı çalışıyor olsa bile, bilgisayarlar IP sunucusuyla doğrudan iletişim kurduklarından dosya sunucusuna erişebilirler.

Windows Uzak Masaüstü gibi uzaktan erişim uygulamalarında, statik bir IP adresi kullanmak, bu bilgisayara her zaman aynı adresle erişebileceğiniz anlamına gelir. Değişen bir IP adresi kullanmak, yine de, neyin değiştiğini bilmenizi gerektirir, böylece uzak bağlantı için bu yeni adresi kullanabilirsiniz.

Statik ve Dinamik IP Adresleri

Değişmeyen özel IP adresinin karşıtı, sürekli değişen dinamik bir IP adresidir. Dinamik IP adresi, statik IP gibi normal bir adrestir, ancak herhangi bir cihaza kalıcı olarak bağlı değildir. Bunun yerine, belirli bir süre kullanılırlar ve daha sonra diğer aygıtların kullanabilmesi için bir adres havuzuna geri gönderilirler. Bu iki tür hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Statik ve Dinamik IP Adresi Arasındaki Fark başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Statik IP Adresi Kullanmanın Dezavantajları

Statik IP adreslerinin dinamik adresleri aşmasının en büyük dezavantajı, cihazları manuel olarak yapılandırmanızdır. Yukarıda bir ev web sunucusu ve uzaktan erişim programları ile ilgili olarak verilen örnekler, cihazı yalnızca bir IP adresi ile ayarlamanızı değil, modemi belirli bir adresle iletişim kurması için uygun şekilde yapılandırmanızı da gerektirir.

Bu kesinlikle sadece bir modeme takmaktan ve DHCP üzerinden dinamik IP adresleri vermesine izin vermekten daha fazla iş gerektirir.

Dahası, cihazınıza 192.168.1.110 IP adresli bir IP adresi atarsanız, ancak daha sonra yalnızca 10.XXX adresleri veren farklı bir şebekeye giderseniz, statik IP’nize bağlanamazsınız ve bunun yerine cihazınızı DHCP kullanacak şekilde yeniden yapılandırmanız gerekir. Veya bu yeni ağla çalışan statik bir IP atamalısınız.

Statik IP adreslerini kullanmak için güvenlik başka bir düşüş olabilir. Asla değişmeyen bir adres, bilgisayar korsanlarına cihazın ağındaki güvenlik açıklarını bulmak için uzun bir süre verir. Alternatif, değişen ve dolayısıyla saldırganın aygıtla iletişim kurma şeklini de değiştirmesini gerektiren dinamik bir IP adresi kullanmak olacaktır.

Statik IP Adresi Değiştirme

Windows’ta statik bir IP adresi yapılandırma adımları, Windows 10’dan Windows XP’ye oldukça benzer. Telefonunuzda veya tabletinizde statik bir IP adresi de ayarlayabilirsiniz.

Bazı modemler, ağınıza bağlı belirli cihazlar için bir IP adresi ayırmanıza izin verir. Bu normalde DHCP Reservation (DHCP Rezervasyonu) olarak yapılır ve bir IP adresini bir MAC adresi ile ilişkilendirerek çalışır. Böylece belirli bir cihaz bir IP adresi talep ettiğinde, yönlendirici o fiziksel cihazla ilişkilendirmeyi seçtiğiniz bir adresi atar.

Modem üreticisinin web sitesinde DHCP Rezervasyonunu kullanma hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. İşte popüler üreticilerin modemlerinde bunu yapmakla ilgili talimatlara bağlantılar: D-Link, NETGEAR, Google.

Statik IP Adresi Nasıl Alınır

Bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza modemin atadığı Dinamik IP adresini değiştirmek sizin işiniz.  Bunun için bir satın alma işlemi yapmanıza gerek yok. Örneğin modem 192.168.1.1 IP adresini alıyorsa ağa bağlı olan cihazlara manuel ıp tanımlamasını 192.168.1.2 den başlayarak 254’e kadar verebilirsiniz.

Önemli: Ağda fazla cihaz olması durumuna karşı bir IP adresini farklı bir cihazda kullanmaya çalışırsanız ağ çalışması olur ve her çaklışmaya neden olan cihazlar internete ve ağa bağlanamaz.

Eviniz veya işiniz için sabit IP adresi almak için ISS’nize başvurmanız gerekir. Ancak kullanmakta olduğunuz şirkete bağlı olarak bir seçenek olmayabilir. Genel IP adresleri için özel IP adresi atamaları normalde dinamik IP seçeneğini belirlemekten daha pahalıdır.

Statik ıp Adresim Nedir

Sabit IP öğrenmenin yolu cihaz ve wen için farklılık gösterir. Bu işlemi bilgisayarınızda yapacaksanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Bilgisayar:

Bilgisayardaki Komut İstemi‘ni açın.

Bu komutu yazıp Enter tuşuna basın:

ipconfig /all

Aşağıdaki gibi IP adresi bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar için Statik IP Adresim Nedir ekran görüntüsü.

İnternet

https://whatismyipaddress.com/tr/ip-im gibi bir web sitesine girdiğinizde o an internet çıkışı aldığınız ıp adresini görebilirsiniz.

Dinamik Bir DNS Hizmeti ile Sahte Statik IP Yapma

Ev ağınız için statik bir IP adresi kullanmak normal bir dinamik IP adresi almaktan daha pahalıya mal olacağından, bunun yerine her ikisini de dinamik bir DNS (DDNS) hizmeti kullanarak seçebilirsiniz.

Dinamik DNS servisleri, değişen dinamik IP adresinizi değişmeyen bir ana bilgisayar adıyla ilişkilendirmenizi sağlar. Kendi sabit IP adresinize sahip olmak gibi bir şey ancak dinamik IP için ödediğinizden hiçbir ekstra ücret ödemeden yaparsınız.

IP yok, ücretsiz bir dinamik DNS servisinin bir örneğidir. Sadece mevcut IP adresinizle ilişkilendirmeyi seçtiğiniz ana bilgisayar adını yönlendiren DNS güncelleme istemcisini indirmeniz yeterlidir. Bu, dinamik bir IP adresiniz varsa, aynı ana bilgisayar adını kullanarak ağınıza hala erişebileceğiniz anlamına gelir.

Dinamik bir DNS servisi, ev ağınıza uzaktan erişim programı ile erişmeniz gerekiyorsa ancak statik bir IP adresi için ödeme yapmak istemiyorsanız çok yararlıdır. Benzer şekilde, kendi web sitenizi evden barındırabilir ve ziyaretçilerinizin web sitenize her zaman erişebilmelerini sağlamak için dinamik DNS kullanabilirsiniz.

ChangeIP.com başka bir ücretsiz DDNS servisidir, ancak daha birçokları vardır.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.