Bilgisayarım Yavaş Çalışıyor, Ne Yapabilirim

teknik destek

Bilgisayarım Yavaş Çalışıyor makalemizde, bilgisayarı hızlandıran veya bilgisayarın neden yavaş çalıştığını belirleyen adımlar yer almaktadır.

İpucu: Bu sayfa yalnızca yavaş bir bilgisayarı nasıl hızlandırılacağına dair bilgiler içermektedir. Önyüklemesi yavaş bir bilgisayarı ya da yavaş Internet olan bir bilgisayarı kapsamaz.

Bilgisayarınız yakın zamanda yeniden başlatılmadıysa, aşağıdaki adımları izlemeden önce yeniden başlattığınızdan emin olun.

Bilgisayarım Yavaş Çalışıyor, Ne Yapabilirim

Arka Plan Programlarını Kapatın

Yavaş bir bilgisayarın en yaygın nedenlerinden biri arka planda çalışan programlardır. Bilgisayarın önyükleme işlemi sırasında otomatik olarak başlayan tüm TSR’leri ve başlangıç programlarını kaldırın veya devre dışı bırakın.

İpucu: Hangi programların arka planda çalıştığını ve ne kadar bellek ve CPU kullandıklarını görmek için Görev Yöneticisi‘ni açın. Windows 7 veya daha yüksek bir sürüm kullanıyorsanız, bilgisayarınızın nasıl kullanıldığını daha iyi anlamak için Resmon’u çalıştırın.

Bilgisayarda, casus yazılım koruma programında veya başka bir güvenlik yardımcı programında bir virüsten koruma tarayıcınız varsa. Bilgisayarınızın arka planda taramayacağından emin olun. Bir tarama devam ederse, bilgisayarınızın genel performansını azaltabilir. Bu durumda, taramanın tamamlanmasını bekleyin ve tarama bittiğinde bilgisayarın performansı düzelir.

Temp Dosyalarını Silin

Bilgisayar programları çalıştırdıkça, geçici dosyalar sabit sürücüde depolanır. Bu geçici dosyaları silmek bilgisayar performansını artırmaya yardımcı olabilir.

Öncelikle, artık gerekli olmayan geçici dosyaları ve diğer dosyaları silmek için Windows Disk Temizleme yardımcı programını kullanmanızı öneririz.

Ne yazık ki, Disk Temizleme geçici dosyadaki her dosyayı silmez. Bu nedenle, takiben geçici dosyaları manuel olarak silmenizi de öneririz. Bunu yapmak için, Başlat Menüsü’nü açın ve Arama alanına %temp% yazın. Windows XP’de ve öncesinde, Başlat Menüsündeki Çalıştır seçeneğini tıklayın ve Çalıştır alanına %temp% değerini girin. Enter tuşuna basın ve Temp klasörü açılmalıdır. Bu klasörde bulunan tüm dosyaları silebilir ve herhangi bir dosya kullanımdaysa ve silinemezse, atlayabilirsiniz. Bilgisayarım Yavaş Çalışıyor sorununuz hala devam ediyorsa aşağıdaki adımları uygulamaya devam ediniz.

Boş Sabit Disk Alanı Oluşturun

İşletim sisteminin yüklü olduğu dizinde en az 200-500 MB boş sabit disk alanı olduğunu doğrulayın. Bu kullanılabilir alan, bilgisayarın, takas dosyasının boyutunun artmasına ve geçici dosyalar için bir yere sahip olmasını sağlar.

Windows Vista, 7, 8 ve 10 kullanıcıları Dosya Gezgini’ni açmak için Windows Tuşu + E‘ye basın. Dosya Gezgini penceresinde, soldaki gezinme bölmesinde, Bu Bilgisayar‘a tıklayın. Bu PC’yi seçtikten sonra, Aygıtlar ve Sürücüler adında bir bölüm göreceksiniz. Her bir depolama aygıtında, ne kadar belleğin boş olduğu ve toplam disk alanıyla birlikte bir durum çubuğu bulunur.

İpucu: Ek bilgileri görüntülemek isterseniz, sürücüyü sağ tıklayın ve açılan aşağı açılır menüden Özellikler’i seçin.

Bozuk veya Parçalanmış Sabit Diski Onarın

Bilgisayarın sabit diskinde fiziksel olarak yanlış bir şey olmadığını doğrulamak için ScanDisk, chkdsk veya benzeri bir değeri çalıştırın.
Verilerin mümkün olan en iyi sırada düzenlenmesini sağlamak için Defrag‘ı çalıştırın.
Sürücünün SMART’ına bakarak herhangi bir hata için sabit sürücüyü test etmek için diğer yazılım araçlarını kullanın.

Kötü Amaçlı Yazılımları Tarayın

Bugün, casus yazılımlar ve diğer kötü amaçlı yazılımlar, yavaş bilgisayar da dahil olmak üzere birçok bilgisayar probleminin büyük bir sebebidir. Bilgisayarda bir antivirüs tarayıcısı kurulu olsa bile, bilgisayara kötü amaçlı yazılım taraması yapmanızı öneririz. Kötü amaçlı yazılımlar için bilgisayarınızı taramak için Malwarebytes’in ücretsiz sürümünü kullanın.

Virüs Taraması Yapın

Bilgisayarınıza bir veya daha fazla virüs bulaşmışsa, bu durum bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olabilir. Bilgisayarınızda yüklü bir virüsten koruma programı yoksa, bilgisayarınızdaki virüsleri taramak ve kaldırmak için Trend Micro’nun ücretsiz Housecall çevrimiçi programını çalıştırabilirsiniz. Virüslere karşı aktif koruma için bir antivirüs programı yüklemeniz de önerilir.

Donanım Çakışmaları

Aygıt Yöneticisi’nde çakışma olmadığını doğrulayın. Varsa, bu sorunları sorununuzun nedeni olabileceği için çözün.

Windows’u Güncelleyin

Bilgisayarda yüklü en son Windows güncellemelerine sahip olduğunuzdan emin olun. Bilgisayarınız yavaşken İnternet’te iseniz, tüm tarayıcı eklentilerinin güncel olduğundan emin olun.

Sürücüleri Güncelleyin

Bilgisayar donanımınız, özellikle de en yeni video sürücüleri için en yeni sürücülere sahip olduğunuzdan emin olun. Güncel olmayan sürücülere sahip olmak, yavaş performans da dahil olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir.

Tekrar Bilgisayarı Yeniden Başlatın

Yukarıdaki adımlardan herhangi birini yaptıysanız ancak Bilgisayarım Yavaş Çalışıyor diyorsanız, bu noktada bilgisayarı tekrar yeniden başlatmayı deneyin.

Registry Cleaner’ı Çalıştırın

Normalde Registry temizleyicileri önermiyoruz. Ancak, yukarıdaki tüm adımları uyguladıysanız ve bilgisayarınız hala yavaşsa, bilgisayarda bir Kayıt Defteri temizleyicisini çalıştırmayı deneyin.

Bellek Ekleyin

Bilgisayarınızı iki yıldan uzun bir süredir aldıysanız, daha fazla belleğe ihtiyacınız olabilir. Bugün, bilgisayarların 32 bit sistem için en az 2 GB bellek (RAM) ve 64 bit sistem için 4 GB olduğunu öneriyoruz. Programların hafızada çalışabilmesi için yeterli belleğe sahip olmanız durumunda, bilgisayarınızın hafızada kayıtlı bilgileri swap dosyasına geçirmesi gerekmez. Sabit sürücü ışığı sürekli olarak etkinse, bilgisayarın bellek ve sabit disk sürücünüz arasında sık sık bilgi değiştirdiğinin bir göstergesi olabilir.

Sabit Diski Yükseltin

Bir bilgisayarın en büyük darboğazlarından SSDOne sabit disk sürücüsüdür. Standart bir sabit sürücüden bir Katı Hal Sürücüsüne (SSD) yükseltmek, bir bilgisayarın performansını önemli ölçüde artırabilir.

Bilgisayar veya İşlemci Aşırı Isınıyor Olabilir

Bilgisayarınızın ve işlemcinizin aşırı ısınmadığından emin olun. Aşırı ısı, bilgisayar performansında önemli bir azalmaya neden olabilir, çünkü çoğu işlemci, ısıyla ilgili sorunları telafi etmek için otomatik olarak işlemcinin hızını azaltır.

Bilgisayar işlemcimin sıcaklığı ne olmalı? Toz, kir ve saç da bilgisayarınızın içinde uygun hava akışını daraltabilir, bu da bilgisayarın aşırı ısınmasına neden olabilir. Bilgisayar kasanızın temiz olduğundan ve fanlar engellenmediğinden emin olun.

Donanım Sorunları Olabilir

Son olarak, yukarıdaki önerilerin tümünü denedikten sonra bilgisayarınız hala yavaşsa, bilgisayardaki arızalı bir bileşen gibi daha ciddi bir donanım sorunu olabilir. Arızalı donanım örnekleri, başarısız veya bozuk bir sabit sürücü, CPU, RAM, anakart veya başka bir bileşen içerebilir.

Ultimate Boot CD (UBCD) yardımcı programını kullanarak donanım tanılama testlerini çalıştırabilirsiniz. Bu yardımcı program, bilgisayarınızın kötü bir donanım parçası olup olmadığını belirleyip çalıştırabileceğiniz birçok tanılama sınaması sağlar.

Eski bilgisayar

Bilgisayarım Yavaş Çalışıyor diyorsanız bilgisayarınız beş yaşından büyükse, bilgisayarın yaşı yavaş performansın nedeni olabilir. Daha gelişmiş yazılım programları ve oyunlar yayınlandıkça, daha yeni bilgisayarlarda daha verimli çalışacak şekilde optimize edilirler. Eski bilgisayarlar bu yeni programları da çalıştıramaz, bu da daha yavaş çalışmasına neden olabilir. Yeni bir bilgisayar satın almayı veya bilgisayarınızın daha yeni bir bilgisayar kadar hızlı olmayacağını kabul etmenizi öneririz.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.