IP Adresi Nedir IP Adresleri Açıklamaları

teknik destek

İnternet’teki her makinenin kendisine ait bir IP Adresi adı verilen benzersiz bir numarası vardır. Bu makalede IP Adresi Nedir anlamaya çalışacağız.

Makinenizde (Sunucu da denebilir) benzersiz bir IP adresi olmadan, İnternet’teki diğer cihazlarla, kullanıcılarla ve bilgisayarlarla iletişim kuramazsınız.

IP Adresi Nedir

IP adresinize bir telefon numarası gibi bakabilir, her biri benzersizdir ve size ve yalnızca size ulaşmanın bir yolunu tanımlamak için kullanılır. IPv4 hala en yaygın olarak kullanıldığı için, bu makale IP adreslerinin bu sürümüne odaklanacaktır.

IPv4 ve IPv6 Adresleri

Bir ağda kullanılabilecek iki IP adresi çeşidi vardır. Internet ve çoğu yönlendiricinin yapılandırıldığı ilk ve sürüm IPv4 veya Internet Protokolü Sürüm 4‘tür. Bu sürüm, adres miktarını 4,294,967,296 olası benzersiz adrese sınırlayan 32 bit adresler kullanır. Bu adreslerden bazıları, yaklaşık 290 milyon, özel amaçlar için ayrılmıştır. İnternetin yaygın olarak büyümesi nedeniyle, yakın adreslerin havuzunun yakın gelecekte tükeneceği endişesi vardı.

Bunu akılda tutarak, IPv6 ya da Internet Protokolü Sürüm 6 olarak adlandırılan IP adreslerinin yeni bir versiyonu geliştirildi. Bu, adres boyutunu 32 bit adresinden 128 bit adreslere dönüştürecek. Bu değişiklik, mevcut adreslerin miktarıyla öngörülebilir bir problem olmaksızın ağlara cömert IP adresi tahsislerine izin verecektir. IPv6 adreslerini kullanmak için, mevcut yönlendiriciler ve donanımların bu yeni IP adresi sürümlerini kullanacak şekilde yükseltilmesi veya yapılandırılması gerekir.

IP Adresi

IP Adresi Nedir öğrendik. Şimdi biraz daha derine inelim. Bir IP adresi her zaman periyotlarla ayrılmış 4 rakamdan oluşur ve sayı 0 ile 255 arasında olabilir. IP adresinin nasıl görüneceğine dair bir örnek: 192.168.1.10 olabilir.

Bir IP adresinin bu temsili, ondalık gösterim olarak adlandırılır ve okunabilirlik amaçları için bir IP adresine başvurmak için genellikle insanlar tarafından kullanılan şeydir. Her bir sayı için 0 ila 255 arasında olan aralıklar ile toplam 4,294,967,296 IP adresi vardır.

Bu adreslerden özel amaçlar için ayrılmış 3 özel aralık vardır. Birincisi 0.0.0.0 adresidir ve varsayılan ağ ile yayın adresi olarak adlandırılan 255.255.255.255 adresine atıfta bulunur. Bu adresler, bu eğitimde ele alınmayacak şekilde yönlendirmek için kullanılır. Üçüncü adres, 127.0.0.1, geri döngü adresidir ve makinenizi ifade eder. Gördüğünüzde, 127.0.0.1, aslında kendi makinenize atıfta bulunuyorsunuz. Bu bağlantıyı tıkladıysanız, http://127.0.0.1, aslında kendi bilgisayarınıza bağlanmaya çalışıyorsunuz ve bir web sunucunuz çalışmıyorsa, bir bağlantı hatası alacaksınız.

IP adresinin nasıl görünebileceğine dair bazı kurallar var. Dört sayı 0 ile 255 arasında olmalıdır ve 0.0.0.0 ve 255.255.255.255 IP adresi ayrılmıştır ve kullanılabilir IP adresleri olarak kabul edilmez. IP adresleri, bir ağa bağlı her bilgisayar için benzersiz olmalıdır. Bu, ağınızda iki bilgisayar varsa, birbiriyle iletişim kurabilmek için her birinin farklı bir IP adresine sahip olması gerektiği anlamına gelir. Kaza ile aynı IP adresi iki bilgisayara atanmışsa, o zaman bu bilgisayarlar “IP Çatışması” olarak adlandırılır ve birbirleriyle iletişim kuramaz.

IP Adresi Sınıfları

Bu IP adresleri daha sonra sınıflara ayrılabilir. Bu sınıflar A, B, C, D, E’dir ve olası aralıkları aşağıdaki Şekil 2’de görülebilir.

IP Adresi Sınıfları
IP Adresi Nedir – IP Adresi Sınıfları

Tabloya bakarsanız garip bir şey fark edebilirsiniz. Sınıf A‘dan Sınıf B‘ye kadar olan IP adresi aralığı 127.0.0.0-127.255.255.255 aralığını atlar. Bunun nedeni, bu aralığın yukarıda daha önce tartışılmış olan Loopback adresleri olarak adlandırılan özel adresler için ayrılmasıdır.

Geri kalan sınıflar, ihtiyaç duyabilecekleri IP adreslerinin miktarına göre şirketler ve kuruluşlara tahsis edilir. Aşağıda IP sınıflarının ve genellikle bu tür bir tahsisin alacağı kuruluşların açıklamaları listelenmiştir.

Varsayılan Ağ: Özel ağ 0.0.0.0 genellikle yönlendirme için kullanılır.

A Sınıfı: Yukarıdaki tablodan 126 sınıf A ağının olduğunu görüyorsunuz. Bu ağlar, cihazlara ve bilgisayarlara atanabilecek 16,777,214 olası IP adresinden oluşur. Bu tür bir tahsis genellikle çok uluslu şirketler gibi çok büyük ağlara verilir.

Loopback: Bu, kendi bilgisayarınıza geri döngü olarak ayrılmış özel 127.0.0.0 ağıdır. Bu adresler, programlarınızın veya donanımınızın sınanması ve hata ayıklanması için kullanılır.

Sınıf B: Bu sınıf, 16.584 bireysel ağdan oluşur ve her bir tahsis 65.534 olası IP adresinden oluşur. Bu bloklar genellikle İnternet Servis Sağlayıcıları ve bir kolej veya büyük hastane gibi büyük ağlara tahsis edilir.

C Sınıfı: Her ağ 255 ayrı IP adresinden oluşan toplam 2.097.152 Sınıf C ağı mevcuttur. Bu sınıf türü genellikle küçük ve orta ölçekli şirketlere verilir.

D Sınıfı: Bu sınıftaki IP adresleri, Multicast adlı bir hizmet için ayrılmıştır.

Sınıf E: Bu sınıftaki IP adresleri deneysel kullanıma ayrılmıştır.

Yayın: Bu, 255.255.255.255 özel ağıdır ve bilgisayarınızın üzerinde bulunduğu tüm ağa ileti yayınlamak için kullanılır.

Özel IP Adresleri

İnternet’e doğrudan bağlı olmayan bilgisayarlar için dahili özel kullanım için ayrılmış IP adresleri blokları da vardır. Bu IP adreslerinin İnternet üzerinden yönlendirilmesi gerekmez ve çoğu servis sağlayıcı bu girişimi engelleyecektir. Bu IP adresleri, TCP/IP’yi kullanması gereken ancak İnternet’te doğrudan görünmek istemeyen şirket veya ev ağları tarafından dahili kullanım için kullanılır. Bu IP aralıkları şunlardır:

Özel IP Adresleri
IP Adresi Nedir – Özel IP Adresleri

Bir ev / ofis özel ağındaysanız ve TCP/IP kullanmak istiyorsanız, bilgisayar/cihaz IP adreslerinizi bu üç aralıktan birinden atamalısınız. Bu şekilde modeminiz/güvenlik duvarınız, ağınızı daha güvenli hale getiren gerçek bir IP adresine sahip tek cihaz olacaktır.

IP Adresi Problem ve Çözümleri

İnsanların karşılaştığı en yaygın sorun, ağınızdaki başka bir cihaza atanmış bir cihaza IP adresi atamaktır. Bu olduğunda, diğer bilgisayarlar hangi cihazın hangi bilgileri alması gerektiğini bilmeyecek ve düzensiz davranışlar yaşayabilirsiniz. Çoğu işletim sisteminde ve cihazda, yerel ağda aynı IP adresine sahip iki cihaz varsa, genellikle size bir “IP Çatışması” uyarısı verir. Bu uyarıyı görürseniz, bu uyarı veren aygıtın aynı adresi kullanarak ağda başka bir aygıt algıladığı anlamına gelir.

ip adresimi nasıl gizlerim Böyle bir sorunu önlemek için en iyi çözüm, hemen hemen tüm ev yönlendiricilerinin sağladığı DHCP adı verilen bir servis kullanmaktır. DHCP veya Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü, cihazlara ve bilgisayarlara adres atayan bir servistir. DHCP sunucusuna atamak istediğiniz IP adresi aralığını bildirirsiniz ve DHCP sunucusu bu IP adreslerini çeşitli aygıtlara atamanın ve bu IP adreslerinin yalnızca bir kez atanmasını sağlayacak şekilde izleme sorumluluğunu alır.

Sonuç

IP adresleri ve İnternet üzerindeki fonksiyonları, anlaşılması gereken önemli bir kavramdır. Umarım bu derste, bu kavram üzerinde daha sıkı bir kavrayış elde edersiniz, bu da sorunları gidermenize ve İnternet’in nasıl çalıştığını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.