UDP Nedir (User Datagram Protocol)

teknik destek

Bir modeme Port açmak istediğinizde TCP ve UDP terimlerini görmüş olmalısınız. Peki bu Kullanıcı Datagram Protokolü UDP Nedir biliyor muyuz.

UDP (User Datagram Protocol); öncelikli olarak internet üzerindeki uygulamalar arasında düşük gecikme süresi ve kayıp toleranslı bağlantılar kurmak için kullanılan İletim Kontrol Protokolüne (TCP) alternatif bir iletişim protokolüdür.

Hem UDP hem de TCP, İnternet Protokolü (IP) üzerinde çalışır ve bazen UDP/IP veya TCP/IP olarak adlandırılır. Ama ikisi arasında önemli farklılıklar var.

UDP, işlemden geçirme iletişimine olanak tanıdığında, TCP ana bilgisayardan ana iletişime geçişi destekler. TCP bireysel paketleri gönderir ve güvenilir bir taşıma aracı olarak kabul edilir. UDP, datagram’lar olarak adlandırılan mesajlar gönderir ve en iyi iletişim modu olarak kabul edilir.

Ayrıca, TCP‘nin hata ve akış kontrolü sağladığı yerlerde, UDP‘de bu tür mekanizmalar desteklenmez. UDP, bağlantısız bir protokol olarak kabul edilir çünkü herhangi bir veri aktarımı gerçekleşmeden önce sanal bir devrenin kurulması gerekmez.

UDP, IP katmanı tarafından sağlanmayan iki hizmet sunar. Farklı kullanıcı isteklerini ve isteğe bağlı olarak, verilerin sağlam bir şekilde ulaştığını doğrulamak için bir sağlama yeteneği özelliğini ayırt etmeye yardımcı olmak için bağlantı noktası numaraları sağlar.

TCP, büyük veri kümelerini tek tek paketlere ayırma, kayıp paketlerini yeniden kontrol etme ve yeniden gönderme ve paketleri doğru sırayla yeniden birleştirebilme özelliğinden ötürü, internet bağlantısının büyük bir kısmı için kullanılan baskın protokol olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bu ek hizmetler ek veri yükü ve gecikme olarak adlandırılan gecikmeler açısından bir maliyete sahiptir.

Tersine, UDP paketleri gönderir, yani daha düşük bant genişliği yükü ve gecikme süresi vardır. UDP ile, paketler gönderen ve alıcı arasında farklı yollar alabilir ve sonuç olarak bazı paketler kaybolabilir veya sipariş dışı bırakılabilir.

Prot yönlendirmenin genel mantığı hakkında bilgi almak için port açma makalemizi de okumanız size faydalı olacaktır.

UDP Nedir

UDP, algılanan kaliteyi olumsuz yönde etkilemeden veri kaybı yaşayabilen oyun ve ses ve görüntü iletişiminde olduğu gibi algılanan gecikmenin kritik olduğu ağ uygulamaları için ideal bir protokoldür. Bazı durumlarda, bazı hatalara rağmen ses ve görüntü kalitesini iyileştirmek için ileri hata düzeltme teknikleri kullanılır.

UDP, uygulama, kayıp paketlerin yeniden iletim sürecini yönetmek ve alınan paketleri doğru bir şekilde düzenlemek için yapılandırıldığında, kayıpsız veri aktarımı gerektiren uygulamalarda da kullanılabilir. Bu yaklaşım, TCP’ye göre büyük dosyaların veri aktarım hızını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

UDP Port Özellikleri

Kullanıcı datagram protokolü, kayıp verileri tolere edebilecek uygulamalarla kullanım için avantaj sağlayan özelliklere sahiptir.

  • Paketlerin, aktarıldığından farklı bir sırada bırakılmasına ve alınmasına izin verir, bu da gecikmenin bir endişe olabileceği gerçek zamanlı uygulamalar için uygun hale getirir.
  • DNS veya Ağ Zaman Protokolü gibi işlem tabanlı protokoller için kullanılabilir.
  • Çok sayıda müşterinin bağlandığı ve oyun, ses veya görüntülü konferans ve akış medyası gibi gerçek zamanlı hata düzeltmesinin gerekli olmadığı durumlarda kullanılabilir.

UDP Protocol Başlık Bileşimi

Kullanıcı Datagram Protokolü başlığı, her biri 2 bayt olan dört alana sahiptir. Onlar:

  • Gönderenin numarası olan kaynak port numarası;
  • hedef port numarası, datagramın bulunduğu port;
  • uzunluk, UDP başlığının bayt cinsinden uzunluğu ve kapsüllenmiş veriler; ve
  • hata denetiminde kullanılan sağlama toplamı. IPv6’da kullanımı ve IPv4’te isteğe bağlı olması gerekir.

Evet yukarıda User Datagram Protocol yani UDP Nedir, UDP Port özellikleri ve kullanım mantığı ile ilgili bilgiler umarım size faydalı olmuştur. Makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.