Windows 10 Özellik ve Kalite Güncellemeleri Arasındaki Fark

teknik destek

Windows 10 Özellik ve Kalite Güncellemeleri olarak iki tür güncelleme sunar. Bu kılavuzda, ikisi arasındaki farkları açıklıyoruz.

Windows 10‘dan başlayarak, Microsoft, “Windows as a Service” (WaaS) olarak bilinen yeni bir hizmet modeli tanıttı. Bu, her üç yılda bir yeni sürüm almak yerine, yeni özelliklerin entegrasyonunu hızlandıran artımlı güncellemeler almanız anlamına gelir. Hızlı tempolu bir dijital dünyada cihazları güncel tutma sürecini basitleştirir.

Bu yeni hizmet modelinin bir sonucu olarak, artık “özellik güncellemeleri” ve “kalite güncellemeleri” dahil olmak üzere iki tür güncellemeye sahipsiniz. Her ikisi de eşit derecede önemlidir, ancak her biri farklı zamanlarda farklı geliştirmeler sunar.

Windows 10 Özellik ve Kalite Güncellemeleri Arasındaki Fark

Windows 10 Özellik ve Kalite Güncellemeleri

Bu Windows 10 makalemizde, cihazınıza yüklediğiniz güncellemeleri daha iyi anlamak için Windows 10 Özellik ve Kalite Güncellemeleri Arasındaki En Önemli Farka bakacağız.

Windows 10 Özellik Güncellemeleri Nelerdir?

Özellik güncellemeleri, ilkbahar ve sonbaharda yılda iki kez (yaklaşık altı ayda bir) kullanıma sunulan Windows 10‘un teknik olarak yeni sürümleridir. Bunlar ayrıca “yarı yıllık sürümü” olarak da bilinir.

Yeni bir büyük güncellemenin geliştirilmesi sırasında Microsoft, yeni sürümü hazırlamak için Windows Insider Programı katılımcılarının yanı sıra telemetri verilerini ve dahili testlerden gelen geri bildirimleri kullanır. Güncellemenin güvenilir olduğu kanıtlandıktan sonra, ürün tüketicilere ve daha sonra Windows Update veya manuel kurulum yoluyla müşterileri için başlar.

Genellikle, bu güncellemeler genel özellikleri ve güvenliği geliştirmek için yeni özellikler, görsel iyileştirmeler ve önemli değişiklikler içerir. Bununla birlikte, önceki hizmet modelinden farklı olarak (örneğin, Windows Vista ve Windows 7), özellik güncellemeleri, uygulama uyumluluğu sorunlarını azaltmaya ve kullanıcılar için öğrenme eğrisini azaltmaya yardımcı olan daha küçük bir değişiklik listesi içerir.

Ek olarak, özellik güncellemeleri, kalite güncellemelerinden daha büyük boyuttadır. İndirme boyutu, 32 bit sürümü için 64 bit veya 2 GB için 3GB’a yakın olabilir. Veya bir yükleme ortamı kullanırken 64 bit sürüm için 4 GB veya 32 bit sürüm için 3 GB’a yakındır.

Ancak, Windows 10, “Fall Creators Update” ile başlayarak, yalnızca indirilen dosyaları indiren ve indirme paketini yüzde 35 daha küçük kılan yeni bir güncelleme mekanizması kullanır.

Bir özellik güncellemesi yüklerken, aslında yeni bir sürüm yüklüyorsunuz. Bu nedenle, Windows 10’un tamamen yeniden yüklenmesi gerekir. Bu aynı zamanda uygulanması uzun zaman alacağınız anlamına gelir ve bir kalite güncellemesi kurulduğundan daha fazla sorunla karşılaşmanız daha olasıdır.

Gerekli olmamasına rağmen, bir özellik güncellemesi yüklemeden önce tam bir yedek oluşturmanızı veya en azından dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz.

Bilgisayarınızın bu güncellemeleri yüklemesini engelleyebilseniz de, destek döngüsünün sonunda, güvenlik ve güvenlikle ilgili olmayan ekleri almaya devam etmek için desteklenen bir sürüme yükseltmeniz gerekir.

Windows 10‘un Profesyonel, Enterprise veya Education‘ı kullanıyorsanız, özellik güncellemelerini orijinal yayınlanma tarihinden sonraki 18 aya kadar veya Ekim 2018 Güncellemesinden başlayarak 30 aya kadar erteleyebilirsiniz.

Windows 10 Kalite Güncellemeleri Nelerdir?

Kalite güncellemeleri (“toplu güncellemeler” veya “toplu kalite güncellemeleri” olarak da adlandırılır), cihazınızın her ay her ayın ikinci Salı günü (ayrıca “Salı Yaması” olarak da bilinir) her ay otomatik olarak Windows Update aracılığıyla yüklenmesi ve yüklenmesi gereken zorunlu güncellemelerdir. Ancak, zaman zaman aylık programın dışında yayınlanan kalite güncellemelerini göreceksiniz.

Windows Update‘te kalite güncellemeleri “Toplu güncelleştirme“, “Güvenlik güncellemesi” veya “Windows 10 için güncelleştirme” olarak görünebilir. Ayrıca, cihazınızda yüklü güncellemeleri her zaman Ayarlar > Windows Update‘de ve ardından Güncelleme geçmişini görüntüle seçeneğini tıklayarak görebilirsiniz.

Özellik güncellemelerinin aksine, bu tür güncellemeler yeni özellikler, görsel değişiklikler veya önemli geliştirmeler içermez. Bunun yerine, Windows 10‘un geçerli sürümünde hatalar, hatalar, yama güvenlik açıklarını düzeltmek ve güvenilirliği geliştirmek için yapılan bakım güncellemeleridir.

Aynı zamanda her ay büyüklüğünde artar, kümülatif olma nitelikleri, her güncellemenin önceki güncellemelerde mevcut olan değişiklikleri içerdiği anlamına gelir. Sonuç olarak, bu birikimli yaklaşım, sorun sayısını ve cihazınızda indirmeniz gereken güncelleme sayısını azaltır.

Windows 10 kalite güncellemeleri, daha küçük paketler oldukları için, özellik güncellemelerinden daha hızlı indirilip yüklerler ve işletim sisteminin tamamen yeniden kurulmasını gerektirmezler. Bu da, bunları yüklemeden önce bir yedek oluşturmanın gerekli olmadığı anlamına gelir. Yine de, verilerinizde herhangi bir anda hatalar ve donanım arızası olabileceğinden, geçerli bir yedeklemenin olması her zaman iyi bir fikirdir.

Windows 10 Pro veya Windows 10 Home‘u kullanıyorsanız, 35 güne kadar olan kalite güncellemelerini geciktirebilirsiniz. Ancak, bu güncellemeleri yalnızca bir kez duraklatabilirsiniz ve güncellemeler devam ettiğinde, bu özelliği tekrar kullanabilmeniz için bilgisayarınızın en son kalite güncellemesini yüklemesi gerekir.

Windows 10 Özellik ve Kalite Güncellemesi

Özellik ve Kalite güncellemelerine sahip “Windows as a Service” modelini kullanmak, tutarlılık ve güvenilirliği korurken cihazınızın en yeni özellikler ve güvenlik güncellemeleriyle güvenli ve güncel kalmasını sağlayan yeni Microsoft yaklaşımıdır.

Teoride bu, en azından Microsoft’un kod kalite kontrolüne ayak uydurabilmek için uğraştığını gördük. Örneğin, Windows 10 Ekim 2018 Güncellemesini yayınladıktan sonra, şirket, veri kaybına ve diğer sorunlara ilişkin özellik güncellemesini çekmeye zorlandı. Ayrıca, son zamanlarda şirketin belirli HP cihazlarında Mavi Ekran Hataları (BSOD) neden olan bir kalite güncellemesi için bir düzeltme yayınlaması gerekiyordu.

Güncellemeler hakkında daha fazla teknik bilgi edinmek isterseniz, bu Microsoft destek makalesini kontrol edebilirsiniz.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.