Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak İçin 13 İpucu

teknik destek

Özel bir günde  telefonunuzun kamerasından en iyi şekilde yararlana bileceğinizden emin olmak istersiniz. Telefon kamera ayarları iyi yapılır ve telefonla fotoğraf çekme teknikleri hakkında bilgi sahibi olursanız işiniz kolaylaşır. Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak İçin 13 İpucu ile sizinleyiz.

 Alakalı Sorular:
telefon kamera ayarları, profesyonel fotoğraf çekimi, telefon ile profesyonel fotoğraf nasıl çekilir, telefonla fotoğraf çekme teknikleri,

Pozlamayı Anlamak

Başlamadan önce, iki ana değişkenin, telefonunuzdaki pozlamayı (görüntünün ne kadar parlak göründüğünü) etkilediğini anlamalısınız: deklanşör hızı (enstantane) ve ISO.

Enstantane, ışığın sensöre ne kadar uzun süre vurduğunu kontrol eder. Obtüratör (filmin ışığa ne kadar süre maruz kalacağı) ne kadar uzun olursa, görüntü o kadar parlak olur. Ancak, hareket nedeniyle görüntüyü bulanıklaştırma riskini üstlenirsiniz.

Öte yandan, ISO değeri, sensörün ışığa karşı elektronik hassaslığını belirler. Daha yüksek ISO’lar, deklanşör hızını değiştirmeden bir görüntüyü aydınlatmanıza izin verir.

Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak

Not: Diyafram olarak adlandırılan üçüncü önemli bir pozlama değişkeni vardır. Ancak bu telefonlarda çok nadiren değiştirilebileceğinden, şimdilik bunu dışarıda bırakıyoruz.

Buraya Kadar Anladınız mı? Başlayalım.

Sene bindokuzyüzçiftsıfırdan kalma bir telefonla çok iyi bir fotoğraf çekmeyi beklemeyin. Modifiye de bir yere kadar. Cihazın özelliklerinin üstüne çıkamazsınız.

1) Baştan İtibaren Doğru Göster

Telefonunuzun ekranındaki konuya dokunduğunuzdan emin olun, böylece kamera uygun pozlamayı (ve odaklamayı) ayarlar.

Gerekirse, şeyleri doğru bir şekilde almak için telefonunuzdaki pozlama telafisi araçlarını kullanın. Düşük ışıklı fotoğraflar daha sonra düzenlemeler için daha az eğilebilirdir. Bu nedenle öznenin hareket halindeyken düzgün şekilde aydınlatıldığından emin olun.

2) Manuel Yap

Resimlerinizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, yukarıda belirtilen çekim hızı ve ISO gibi ayarları manuel olarak yapmayı öğrenin.

Pek çok Android ve Windows telefonunda yerleşik bir Manuel Mod seçeneği bulunurken, iOS’ta (VSCO, Manual ve Obscura gibi) çok sayıda uygulama var.

3) Deklanşörünüzü Makul Olduğu Kadar Açık Autun

ISO değeri, görüntülerin ne kadar gürültülü olduğunu ve akıllı telefonlarda diyaframların nasıl sabitlendiğini doğrudan belirlediğinden, deklanşörü daha uzun süre açık bırakmak, belirli bir pozlamada daha net görüntüler elde etmek için tek seçeneğinizdir.

Deklanşör hızı ne kadar uzun olursa, daha fazla hareket bulanıklaşacaktır, bu nedenle sanatsal etki için hareket bulanıklığı istemiyorsanız bu teknik statik etkiler için en iyisidir.

Teorik olarak, yeterince uzun bir deklanşör hızı, gece boyunca çekilen fotoğraflar gibi gündüz fotoğraflarının gürültüsüz olarak sonuçlanmasına neden olabilir. Aslında, deklanşör süresinin uzatılması tam olarak optik görüntü sabitlemenin nasıl çalıştığıdır, bu da bizi bir sonraki noktaya getiriyor…

4) Çekiminizi Stabilize Edin

Mümkün olduğunda çekimi stabilize etmek için sabit bir yüzeye yaslanın. Telefonunuzda zaten optik görüntü sabitleme varsa bile, bu, elinizin titremesini engellemeden daha uzun bir enstantane hızı ve / veya daha düşük ISO ayarları kullanmanıza olanak tanır.

Gerçekten Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak istiyorsanız, çantanızdaki telefonlar için küçük bir telefon sehpası taşıyın. Manuel modda çekim yapıyorsanız, deklanşör hızını bile serin ışık parkurları için yeterince uzun süre ayarlayabilirsiniz.

5) Beyaz Dengesi

İyi beyaz dengesi, doğal renkler ile yabancı cildiniz ve sarı dişleriniz gibi görünmek arasındaki fark olabilir.

Işık ne kadar düşük olursa, kameranızın doğru beyaz dengesini tahmin etmesi ne kadar zor olur. Telefonunuzun ayarlarını en iyi şekilde görmek için ayarlarınızı bozun. Bundan çekinmeyin.

6) Çevresel Işığı Avantajınıza Göre Kullanın

Küçük aydınlatma değişiklikleri, son görüntüde büyük fark yaratabilir. Düşük ışıkta fotoğraf çekerken, konularınızı aydınlatmak için mevcut olan ışığı kullanın.

Daha parlak nesneler daha az gürültü gösterir, bu yüzden insanları fotoğraflarken, ışığın yüzlerine çarptığından emin olun, sırtlarından değil – birinin vücudunu hafifçe yana çevirmesini istemek kadar basit olabilir.

7) Flaşı dikkatlice kullanın

Daha fazla ışık genellikle iyi olsa da, hepsi küçük bir nokta kaynağından geldiği zaman, cildin sert ve tek renkli görünmesine, özellikle de flaşın genellikle çevreleyen ışıktan farklı bir renk almasına neden olabilir. Flash’ın yeri vardır, ancak mümkün olduğunda çevre ışığına yapışmaya çalışın.

Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak

8) Zum Yapmayın

Sokak fotoğrafçılarının bir deyişi vardır: “Ayaklarınızla Zum Yapın.” Konuya daha iyi bakmanız gerekirse, daha yakın bir yere gidin. Özgün bir sanatsal ipucu olmanın yanı sıra, akıllı telefonlardaki dijital zum da neredeyse işe yaramadığından daha iyi bir seçenek ayaklarınızla zum yapmaktır, yaklaşın, yürüyün.

Çok nadir istisnalar dışında, tüm fotoğraf makineniz çekim yapılmadan önce görüntüyü kırpıyor. Gündüz vakti gelseniz de, düşük ışıkta, bu üçlü problemlidir – dijital yakınlaştırma, elinizde herhangi bir titremeyi şiddetlendirir, gürültüyü artırır ve çözünürlüğü azaltır.

Elbette, her zaman konuyla daha yakınlaşamazsınız, ancak bu durumda, daha sonra sadece kırpmak için neredeyse kesinlikle daha iyidir. Sonuçta, çekildiğin bir çekimi kaldıramazsın.

9) Yerel En Boy Oranını ve Çözünürlüğünü Kullan

Çözünürlük ne kadar yüksekse, resimlerinizdeki o kadar fazla ayrıntı. Ancak, pek çok kişi en boy oranınızı değiştirmenin görüntülerinizi kırptığınız ve etkili çözünürlüğü azaltabileceğiniz anlamına gelebileceğini anlamıyor.

Örneğin, birçok telefon, algılayıcıları aslında 4:3 olsa bile, varsayılan olarak 16:9 en boy oranını telefonun ekranıyla eşleşecek şekilde çeker. Bu da ya ihmal edilebilir bir ürün değil. Sensörü %25 daha küçük yapıyorsunuz. Popüler kare ürün aynı kaybı verir.

Çoğu Android telefonun ve tüm iOS cihazların 4:3 sensörü vardır, ancak G4 gibi bazı cihazlar bunu değiştirir. Önizlemede en fazla ortamı gösteren ayarlara bakarak yerel en boy oranını bulabilirsiniz. Ayrıca en yüksek nihai çözünürlüğe sahip olacak.

10) Android ve Windows’da Raw Çekin

Apple kameralar varsayılan olarak mükemmel görüntü işleme kapasitesine sahip olabilir, ancak birkaç Android ve Windows cihaz şimdi tinkerers için büyük bir avantaj sağlar: Raw photography.

Jpeg’lerden farklı olarak, Raw dosyaları sıkıştırılmamış ve işlenmemiş. Bu, kendi keskinleştiricinizi ayarlamak, ezilmiş gölgeleri kurtarmak, havaya uçurulmuş noktaları kaydetmek ve mükemmel beyaz dengesini bulmak gibi çok daha fazla değiştirilebileceği anlamına gelir.

Otomatik olarak gürültü azaltma veya keskinleştirme uygulanmadığından, Raw fotoğrafları genellikle kutudan daha kötü görünür, ancak bunları tam olarak istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

11) Akıllıca Filtreler ve Düzenlemeler Kullanın

Profesyonel fotoğrafçılar görüntü filtrelerinde kayabilir, ancak gürültülü görüntülerin azaltılmasına yardımcı olabilirler.

Özellikle, birçok uygulamadaki “Karartma” aracı kullanılarak, görüntünün gürültülü gölgelerindeki kontrast azaltılmakta ve daha net bir son vuruşun yanılsamasına neden olmaktadır.

Bazı fotoğrafçılar, sağa doğru gözüken bir teknik kullanmaktan da hoşlanıyorlar; bu fotoğraflarda daha parlak bir fotoğraf çekiliyor ve daha sonra gölge gürültüsünü azaltmak için kararıyorlar.

Her durumda, düzenlemeleri ince tutun ve görüntüleri düşürmek yerine görüntülerinizi geliştirebilir.

12) Siyah Beyaza Dönüştürme

Sadece melodramatik bir şekilde sanatsal olmanın ötesinde, siyah ve beyaz fotoğraflar dijital renk gürültüsünün zorluğunu ortadan kaldırıyor ve daha çok film grenine benziyor.

Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak

Aynı zamanda, beyaz dengesi veya ten rengi tonları ile ilgili endişeleri ortadan kaldırır ve bir görüntü kabul edilebilir olanı geçmeden önce daha iyi bir fırsatla daha fazla karşılaşabilirsiniz.

Akıllı Telefonla Bir Profesyonel Gibi Çekim Yapmak

Tam siyah ve beyaz gitmese bile, görüntülerinizi biraz doygun hale getirme, gözlerimizin ışığa daha az duyarlı olduğu zaman, gözlerimizin düşük ışıkta nasıl göründüğüne yaklaşmalarına yardımcı olabilir.

13) Kameranızı Tanıyın

Son olarak, her akıllı telefon kamerası farklıdır, bu nedenle cihazınızın güçlü ve zayıf yönlerini öğrenin.

Bazı kameraların maruz kalma eğilimi vardır, diğerleri çok fazla bileme uygulamaktadır. Bazı uygulamalar gürültü azaltma seviyeleri dahil olmak üzere her şey üzerinde kontrol sağlar, diğerleri tamamen çıplak kemiklerdir.

Tercih ettiğiniz şeyleri bulmak için denemeler yapın ve varsayılanlar ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa üçüncü parti uygulamalarına bakmaktan çekinmeyin.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.