Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir 2019

teknik destek

Bir bilgisayarın hızlı olup olmadığı ölçmek, bilgisayarın kullanıcısına göre değişir. Peki Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir, hangi donanımdır.

Bilgisayar bileşeni performansı gigahertz ve gigabyte cinsinden ölçülebilir, ancak bütünü mutlaka parçalarının toplamına eşit değildir. Bir bilgisayarın “hızlı” olup olmadığı ölçmek zordur. Çünkü aynı donanım kurulumu parçaların nasıl etkileşime girdiğine ve bilgisayarı nasıl kullandığınıza bağlı olarak hızlı veya yavaş hissedebilir.

Bilgisayarınızın hızlı bir şekilde kendini hissetmesini istiyorsanız, doğru parçaların birlikte çalışmasını sağlamaya odaklandığınızdan emin olmanız gerekir.

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

Feragatname: Her şey için istisnalar vardır; Aşağıdaki genellemeler, ortalama insanlar tarafından farklı gerçek dünya kullanım seviyelerini kabul etmektedir.

Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit – CPU)

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir - CPU
Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

Bu, bilgisayarın Beyni dir ve hem daha karmaşık programlar hem de çoklu görevlerin daha etkin bir şekilde yürütülmesi için yaşamsal önem taşır. Ancak, daha yüksek bir saat hızı (GHz / saniye olarak ölçülür) tarafından aldanmayın. Bir işlemcinin ne kadar iyi çalıştığına dair daha fazla şey var.

Örneğin, 2,7 GHz’lik bir işlemci (saniyede 2,7 milyar kez), 3,1 GHz’lik bir işlemciye (saniyede 3,1 milyar döngü) karşılık gelir. 3,1 GHz işlemci saniyede daha çok kez çalışır, ancak 2,7 GHz CPU daha fazla çekirdek, daha fazla transistör veya diğer ekstra özelliklere sahipse, döngü başına daha fazlasını gerçekleştirebilir. Bir Intel i3 işlemci ve bir Intel i5 işlemcisi 2,9 GHz olabilir, ancak i3 daha ucuzdur ve daha yavaştır çünkü döngü başına daha azdır.

Burada bakacak başka bir sayı, genellikle L2, L3 veya L4 olarak listelenen CPU önbellekidir. Bu, CPU işleminin daha karmaşık görevler yapmasına izin veren süper hızlı bellektir. Büyük bir önbellek boyutu iyidir, ancak yalnızca yüksek kullanım düzeylerinde hızı etkiler.

Rasgele Erişim Belleği  (Random Access Memory RAM)

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir - RAM
Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

Bir insan bir bulmacayı çözdüğü zaman, genellikle kısa süreli hafızasında daha sonra kullanmak için diğer bitleri saklarken beyninden bazı bilgileri çalıştırması gerekir. Daha fazla RAM’e sahip olmak, bilgisayarınızın kısa süreli belleğini temel alarak, daha fazla programın aynı anda daha fazla şey yapmasına olanak tanır.

İşlemciden farklı olarak, miktar (daha fazla gigabayt!) kaliteye hükmetme eğilimindedir. Çünkü daha yüksek RAM hızı ve daha düşük gecikme süresi, sadece daha fazla ekleme ile karşılaştırıldığında nispeten marjinal faydalar sağlar. Farklı kuşaklar arasında karar verirseniz, daha yeni olan her zaman daha iyidir: DDR4, DDR3’ten daha iyidir, vb.

Çok fazla RAM doldurmak kesinlikle bilgisayarları daha hızlı hale getirecektir. (Ve bu, yükseltmek için en kolay şeydir.) Ancak, ekstra RAM’in tam olarak kullanabileceği bir CPU’ya eşlik etmedikçe, faydaların belirli bir noktadan sonra düşmeye başlayacağını unutmayın.

Sabit Disk Sürücüsü (Hard Disk Drive HDD) ve Katı Hal Sürücüsü ( Solid State Drive SSD)

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir - SSD
Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

SSD’ler hemen hemen her zaman daha hızlı ve daha iyi. Daha küçük boyutlarda çok pahalıya mal oluyorlar. Ancak bundan başka, alt uç SSD’ler bile hemen hemen her bilgisayara önemli performans artışı sağlayacak. Genelde daha sessiz, daha serin, daha güvenilir, daha az zarar veren, daha az güç tüketen ve bilgisayara takmak nispeten kolay olanlardır.

Ana tipler (Ağustos 2018 itibariyle) Tek Katmanlı Hücre (SLC), Çoklu Katmanlı Hücre (MLC) ve Üçlü Katmanlı Hücre (TLC) ‘dir. Buradaki genel kural, hücre başına daha fazla katmanın daha ucuz, daha kısa ömürlü ve daha yavaş olmasıdır. “Yavaş” göreceli bir terim olsa da, HDD’lere kıyasla daha hızlıdır.

Grafik İşleme Birimi (Graphics Processing Unit GPU)

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir - GPU
Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

Genel olarak, grafik kartları bilgisayar dünyasının lüks eklentileridir. Birde şu Bitcoin muhabbetine iyice fiyatları şişti. Daha yeni video oyunları oynarsanız, çok fazla grafik ağırlıklı uygulamalar veya kripto para birimi ile çalışırsanız, iyi bir GPU’ya ihtiyacınız vardır, aksi takdirde bilgisayarınız alt donanım ile sorunsuz çalışır.

GPU, özellikle grafikler için oluşturulmuş bir CPU’dur. Burada bakılacak en önemli şey, bant genişliği veya GPU’ya yerleşik olarak gelen bellektir. Bu durumda daha yüksek olan her zaman daha iyidir – GDDR4 DDR4’ü, GDDR5’i GDDR4’ü döker ve bu şekilde devam eder. Ancak genellikle çok fazla paraya ihtiyacınız olmaz, bu nedenle en fazla almaktan çekinmeyin. Kullanım amacınız yüksek uçta ise, verimliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için CUDA çekirdeklerini, gölgelendiricileri, fan türlerini ve termal güç tasarımını (TDP) de görmek isteyebilirsiniz.

Anakart (Motherboard – FSB)

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir - Anakart
Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

Anakart, ana bileşenlerin çoğunu birbirine bağlayan şeydir, ancak bu hız için gerçekten önemli değil. Tek tek bileşenler genellikle veriyi ihtiyaç duydukları kadar hızlı gönderebilir, ancak bazen bazı (özellikle özel) yüksek-uç sistemlerin daha hızlı bir ön-yan veri yolu (FSB) bağlantısından faydalanabilmesi için bilgisayarın bir yüksek güçlü CPU. Genel olarak, ortalama kullanıcılar bunun için endişelenmeye gerek duymaz.

Yazılım

Yazılım söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birkaç şey vardır:

  • İşletim sistemi: Windows 10’u düşük özellikli bir bilgisayarda çalıştırmak yavaşlayabilir, ancak küçük bir Linux dağıtımı muhtemelen hızlı bir şekilde çalışacaktır.
  • Programlar: Çalıştığınız tek şey Notepad ve Firefox ise, endişelenmenize gerek yoktur. Ama bir Video Rendering yapıyorsanız, güçlü kurulumları zayıftan hızlı bir şekilde ayıracaktır.
  • Arka Plan Programları: İyi özellikli bilgisayarlar bile arka planda programlarla doludur. Başlangıç programlarını incelemek çok yardımcı olabilir.
  • Yeni Yazılım: Eski bilgisayar + yeni yazılım = biraz daha yavaş.
  • Genel Karışıklık: Bilgisayarı ne kadar uzun kullanırsan, o kadar çok şey patlaktan atılır. Bir silme ve yeniden yükleme, bazı bilgisayarların yeniden yeni gibi hissetmesini sağlayabilir.

Bilgisayarı Hızlı Yapan Nedir

Nihayetinde, bilgisayarınızı hızlı bir hale getirmek istiyorsanız, dikkate almanız gereken en önemli şey bilgisayarı nasıl kullanacağınızdır. Minimal kullanıcılar, minimum teknik özelliklere sahip olabilir ve iyi hissettirirken, düşük özellikli bir bilgisayarda video düzenleme, sizi pekmeze bulanmış hissedecektir. İyi bir CPU, iyi bir miktar RAM, GPU ve bir SSD, ortalama bir kullanıcının ihtiyaç duyduğu tüm hızları sağlar, ancak daha yoğun ihtiyaçlarınız varsa, sisteminizin ölçümünü yapmak için bazı araştırmalar yapmanız gerekir.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.