Bilgisayarınızın Sık Sık Donması ve Çözümü

teknik destek

Bu sayfadaki makalemizde, bilgisayarınızın sık sık donması veya tamamen donması durumunda yapılacaklar hakkında öneriler sunmaktayız.

Bilgisayarınızın bu durumda olup olmadığını belirlemenin kolay bir yolu, klavyedeki Num Lock veya Caps Lock tuşuna basıp, kapatılıp açılmadığını görmek için Num Lock veya Caps Lock LED‘inin izlenmesidir.

Işığı açıp kapatabilirseniz, Ctrl + Alt + Del tuşlarına basın ve Donmuş programı sonlandırın. Hala Bilgisayar Donuyor mu? sırayla aşağıdaki bölümlerin her birini uygulamaya devam edin.

Bilgisayarınızın Sık Sık Donması ve Çözümü

Yazılımla ilgili Sorun Çözümü

Bilgisayar kilitleme veya donma gibi bir bilgisayara genellikle yazılımla ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bilgisayar donuyor windows 10 diyorsanız bilgisayar belirli bir programı açarken kilitlenmelerle karşılaşıyorsanız, çalışan tüm programlar için en son güncelleştirmelerin bulunduğundan emin olun. Yazılımınız için en son güncellemeleri yazılım geliştiricisi veya yayıncısı aracılığıyla bulabilirsiniz. Güncelleme bulunmuyorsa yazılımın işletim sistemiyle uyumlu olup olmadığını  kontrol edin. uyumlu değilse uyumlu alternatif yazılımları kullanın.

Bilgisayarda herhangi bir kötü amaçlı yazılım, virüs veya diğer kötü amaçlı yazılım varsa, birçok soruna da neden olabilir. Bilgisayarınızın temiz olduğundan emin olun.

Çok Fazla Program Açıksa Kapatın

Bilgisayarınızda açtığınız her program veya pencere, çalışmasını sağlamak için bazı bilgisayar kaynaklarını alır. Birden çok programınız varsa, bilgisayarınız kaynaklarda düşük olabilir ve sonuç olarak donuyor olabilir. Donma sorununun aynı anda çalışan birden fazla programdan kaynaklanmadığından emin olmak için bir kerede yalnızca bir programı çalıştırmayı deneyin.

Sürücü ile ilgili Sorunları Çözün

Video izlerken donuyor diyorsanız bu bir modası geçmiş veya bozulmuş sürücülerden kaynaklanabilir. Örneğin, ekran kartı sürücüleriyle ilgili bir sorun varsa, bilgisayarınızda bir oyun oynarken veya bir film izlerken kilitlenmeler olabilir.

Öncelikle, Aygıt Yöneticisi‘ni açarak ve “Diğer Aygıtların” listelenmediğini doğrulayarak Windows Aygıt Yöneticisi’nde hata olmadığından emin olun. Ayrıca bunlardan herhangi birinin sarı bir ünlem işareti mi yoksa yanlarında kırmızı bir X olup olmadığını görmek için cihaz listesini kontrol etmek istersiniz. Bunu yapmak için Aygıt Yöneticisi Sorunları Belirleme ve Çözme makalemizi okuyabilirsiniz.

Ardından, bilgisayarınızdaki tüm önemli aygıtlar için en son sürücülere sahip olduğunuzdan emin olun (video, ses, modem ve ağ gibi). Ayrıca İşletim sisteminizin yüklü en son güncellemelere sahip olduğundan emin olun.

Isı ile ilgili Sorunları Çözün

Bilgisayar işlemcisi çok ısınırsa, bilgisayarın donmasına neden olabilir. Son zamanlarda bilgisayarınızdan gelen anormal sesleri duyuyorsanız, yüksek ses gelmesi gibi, başarısız bir fanın göstergesi olabilir.

Önce güç kaynağındaki fanı kontrol edin, bilgisayarın arkasını inceleyerek ve fanın hareket edip etmediğini ve düzgün hareket ettiğini görerek başlayabilirsiniz. Bilgisayardaki diğer fanlar için birkaç seçeneğiniz var. Bilgisayarı açabilir ve fiziksel olarak denetleyebilir veya bilgisayar fanların devir sayısını BIOS üzerinden izleyebilirsiniz. Bunun için

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları ayrıca dizüstü bilgisayarlarını bir dizüstü bilgisayar veya not defteri üzerinde desteklemeyi deneyebilir, böylece dizüstü bilgisayarın ısıyla ilgili sorunları olup olmadığını doğrulamak için dizüstü bilgisayarın altına hava girebilir.

Kullanıcılar ayrıca bilgisayarlarının dahili termal sensörler tarafından ne kadar sıcak olduğunu belirleyebilirler. Bilgisayarınız bu sensörler ile donatılmışsa, CPU‘nuzun çok sıcak çalışmadığından emin olun.

Donanım Sorunlarını Çözün

Aşağıdaki adımlardan bazıları bilgisayarınızı açmanızı gerektirir. Bir bilgisayarın içinde çalışırken, ESD’den haberdar olun.

PC Donuyor sorunu bir donanım arızası veya yanlış yapılandırılması bilgisayarın kilitlenmesine neden olabilir. Yakın zamanda bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediyseniz, sorununun nedeni olmadığından emin olmak için geçici olarak çıkarın.

Herhangi bir donanımı kaldırmaya çalışmadan önce, bilgisayarın Aygıt Yöneticisi‘nde çakışma olmadığından emin olun.

Yakın zamanda yeni bir donanım eklediyseniz, en iyi çözüm bazı bileşenleri tek tek kaldırmaktır. Örneğin, modemi, ağ kartını, ses kartını veya başka bir genişletme kartını kaldırabilirsiniz. Çünkü bunlar bilgisayarın çalışması için gerekli değildir. Sorununuzun nedeni olup olmadıklarını görmek için bilgisayarı bu kartlar olmadan çalıştırın. Ayrıca, sorunlarınıza neden olup olmadığını görmek için herhangi bir çevre birimi (fişli) aygıtı bir kerede çekip çıkarmayı denemelisiniz.

Windows ile ilgili Ciddi Sorunu Çözün

Yukarıdaki önerileri denediyseniz ve Bilgisayarınızın Sık Sık Donması devam ederse, tüm değerli bilgilerinizi yedeklemenizi ve ardından Windows’u silerek ve yeniden kurmanızı öneririz.

Bilgisayarınız işletim sisteminizin kurulumu sırasında veya sonrasında anormal bir şekilde kapanıyorsa, bilgisayarınızın içindeki donanım bileşenleri arızalı olabilir. Öyleyse, arızalı donanım muhtemelen RAM, CPU, Anakart veya Güç Kaynağıdır (bu sırada).

Çalıştığı bilinen başka bir bilgisayardan aynı parçalara erişirseniz, arızalı donanımı izole etmek için parçaları değiştirmeyi deneyin. Aksi halde, bilgisayarın servise gönderilmesi gerekir.

Yukarıda Bilgisayarınızın Sık Sık Donması ve bu donma sorununa karşı yazılımsal ve donanımsal çözüm yolları hakkında bilgi verilmiştir. Yaşadığınız sorunu aşağıda yorum olarak iletirseniz yardımcı olmaya çalışırız.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.