ElektroStatik Deşarj veya ESD Nedir

teknik destek

ElektroStatik Deşarj kısaca ESD, bilgisayarınızdaki parçalara zarar vermek veya yok etmek için yapabileceğiniz birkaç şeyden biridir.

Ayaklarınızı halıya sürtünce ve metal bir şeye dokunduğunuzda aldığınız şok gibi, ESD bilgisayarınızda çalışırken ortaya çıkabilir ve parçalara zarar verebilir. ESD, kullanıcı bir şok hisseden ve yalnızca bilgisayarın içinde çalışırken veya bir genişletme kartı veya başka bir donanımı kullanırken ortaya çıkar.

ElektroStatik Deşarj veya ESD Nedir

Elektrostatik Deşarj yani ESD, iki nesne temas ettiğinde statik elektriğin serbest kalmasıdır. ESD’nin bilinen örnekleri arasında, bir halı üzerinde yürüdüğümüzde ve metal bir kapı tokmağına ve çamaşır kurutma makinesinde kıyafetleri kurutduktan sonra hissettiğimiz statik elektriğe dokunduğumuzda aldığımız şoklar sayılabilir.

ElektroStatik Deşarj Korunma Yöntemleri

ESD‘yi önlemenin en iyi yolu ESD bilek kayışı, topraklama matı veya topraklama tezgahını kullanmaktır. Ancak, çoğu kullanıcının bu tür öğelere erişimi olmadığından, ESD olasılığını olabildiğince azaltmak için aşağıdaki adımları ekledik.

Bilgisayarın içinde birden çok kez çalışmayı planlıyorsanız, anti statik bilekliği satın almanızı ve kullanmanızı öneririz.

Sıfır Potansiyel – En önemlisi, şasinin veya bilgisayar güç kaynağı kutusunun boyanmamış metal yüzeyine sürekli olarak dokunarak, bilgisayarınızın ve sizinkinin sıfır potansiyelde olduğundan emin olun.

Ayakta – Bilgisayarın içinde çalışırken daima ayakta durun. Bir sandalyede veya yerde oturuyorsanız, daha fazla ElektroStatik üretebilir.

Kablolar – Bilgisayarın arkasından her şeyi çıkarın (örn. Güç kablosu, monitör ve USB kabloları)

Kıyafetler – Yün kazak gibi bir elektrik şarjı yapan herhangi bir kıyafet giymediğinizden emin olun.

Hava Durumu – Elektrik fırtınaları ESD riskini artırabilir; bekleyebilirse, bir elektrik fırtınası sırasında bilgisayarı çalışmamaya çalışın.

AksesuarlarESD’yi azaltmaya ve diğer sorunları önlemeye yardımcı olmak için, tüm takıları çıkarmanız iyi bir fikirdir.

Yüzey – Sert bir yüzey üzerinde durmalısınız ve bilgisayar ya da diğer ElektroStatik hassas cihazlar masa üzerinde olmalıdır.

ElektroStatik Deşarj ESD Araçları

Bilgisayarın içinde çalışırken, hassas bileşenlerin ESD hasarından korunmasına yardımcı olmak için en azından bir bilek kayışına sahip olmalısınız. Çok sayıda hassas ekipmanla uğraşan bir işletmeyi yönetiyorsanız, bir topraklama matı ve hatta bir topraklama masası da tavsiye edilir.

Diğer bilgisayar onarım araçlarının listesi için araç tanımımıza bakın.

ESD ile ilgili Diğer Terimler

Aşağıda bilgisayar sözlüğümüzde bulunan diğer ESD ile ilgili terimlerin bir listesi bulunmaktadır.

Antistatik
Antistatik Çantası
Antistatik Cihaz
Antistatik Mat
Antistatik Sprey
Statik
Bilek Kayışı

Hasarlı Donanım

  1. Yeni bir parça eklediyseniz, bunları kaldırın ve bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyin. Bilgisayar önyükleniyorsa, parça ya düzgün bağlanmamış ya da bilgisayarla uyumlu değildir. Emin olmak için tekrar deneyin.
  2. Tüm yeni donanımları çıkardıktan sonra bilgisayar hala önyükleme yapmıyorsa veya yeni donanım eklemediyseniz, tüm kabloların ve genişletme kartlarının bilgisayara bağlı olduğundan emin olun.
  3. Her bir genişletme kartının sıkıca oturduğundan ve kısmen oturmamış olduğundan emin olun.
  4. Maalesef, bilgisayar hala düzgün bir şekilde önyükleme yapmıyorsa, bir şey zarar görmüş olabilir ve çalışmamasına neden olabilir. Bilgisayar anormal bir şekilde bip sesi veriyorsa, öneriler ve sesli uyarı kodu listeleri için sesli uyarı kodları sayfamıza bakın.

Önyükleme yapmayan bir bilgisayardaki sorun giderme hakkında daha fazla bilgi için POST sorun giderme sayfamıza bakın. Bu sayfada ElektroStatik Deşarj veya ESD Nedir mümkün olduğu kadar bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.