WhatsApp Hacklendi Etkilenen 25 Milyon Kişi

teknik destek

Yine WhatsApp Hacklendi. Hackli” saldırıya uğramış” sürümüne sahip 25 Milyon WhatsApp kullanıcısından biri olup olmadığınız nasıl anlaşılır.

WhatsApp kullanıcıları, sohbet uygulamanızı saldırıya uğrayan bir sürümle değiştiren tehlikeli bir malware “kötü amaçlı yazılım” türü konusunda uyarılıyor.

Uzmanlar, Android akıllı telefonlara sahip 25 milyon WhatsApp kullanıcısının etkilendiğini ve bilgisayar korsanları tarafından casuslanma riskini taşıdıklarını söyledi.

Kötü amaçlı yazılıma “Agent Smith” adı verilir ve WhatsApp’ınızı, reklam verenlere zararlı bir sürümle değiştirir. Ssahtekarlar için para kazanır.

WhatsApp Hacklendi Risk Nedir?

Ancak uzmanlar, kötü amaçlı yazılımın sizi daha tehlikeli saldırı saldırılarına açık bıraktığını ve özel bilgilerinizi bir plakadaki bilgisayar korsanlarına verebileceğini söylüyor.

Hatayı açığa çıkaran Check Point’teki siber güvenlik uzmanları, kurbanların çoğunun Hindistan’da olduğunu ve 15 milyondan fazla kullanıcının etkilendiğini söylüyor.

Ancak, 137.000 İngiliz ve 300.000 Amerikalı’nın da WhatsApp Hacklendi durumuna yakalandığı tahmin ediliyor. Ülkemizde bu yönde sağlıklı bir araştırma yapılmadığı için etkilenen kullanıcı var mı yok mu resmi bir bilgi yok.

Çoğu kullanıcı için, sahte WhatsApp sadece büyük bir sıkıntı olacak. Çıkması zor veya imkansız olan, rastgele zamanlarda “kötü amaçlı” reklamlar yayınlıyor. Araştırmacılar Çin’in Guangzhou şehrinde bulunan isimsiz bir şirketi suçluyorlar. Peki tehlikeli uygulamaların sisteminize girmesini nasıl sağlıyorlar?

Sahte WhatsApp Nasıl Bulaşır

WhatsApp Hacklendi. Peki Sahte WhatsApp Nasıl Bulaşır Ana Mantığı.

Ana rota, Google Play Store’dan başka bir yerden indirdiğiniz üçüncü taraf uygulamaları aracılığıyladır.

Bunlar fotoğraf uygulamaları, oyunlar veya sosyal uygulamalar olabilir. Ancak hepsi ortak bir şeyi paylaşıyor: Dolandırıcılar tarafından yaratılmışlar.

Check Point araştırmacıları, “İlk aşamada, saldırgan, kullanıcılara 9Apps gibi bir uygulama mağazasından bir damlalık uygulaması indirme izni vermesiyle olur” bilgisi verdi.

“Bu damlalıklar genellikle ücretsiz oyunlar, yardımcı uygulamalar veya yetişkin eğlence uygulamaları olarak gizlenir, ancak şifreli kötü amaçlı bir yük içeriyor.”

Bu uygulama daha sonra sisteminize kötü amaçlı yazılımı sessiz bir şekilde yükler, ancak onu bir Google Updater “Google Güncelleyici” aracı olarak gizler. Ekranınızda bu uygulama için herhangi bir simge görmezsiniz; bu da tespit etmeyi ve silmeyi zorlaştırır.

Kötü amaçlı yazılım daha sonra WhatsApp’ı cihazınızdaki uygulamanın virüslü bir sürümüyle değiştirir. Bu uygulama daha sonra sizi sahtekarlar için hızlı para üretirken can sıkıcı reklamlarla spam olarak alır.

Sahte WhatsApp Kontrolü Nasıl Yapılır

Bu sorunu tespit etmenin ana yolu, reklamları garip zamanlarda farketmenizdir. Özellikle, WhatsApp’ı açtığınızda reklamlar alırsanız, o zaman bir sorun var demektir. Bunun nedeni whatsapp reklam sunmuyor. Yeni WhatsApp’ın standart sürümünün yapmamasından kaynaklanıyor. Bazı kullanıcılar Stories’de reklamlar görse de, tehlikeli bir uygulamadan şüpheleniyorsanız, Google Güncelleyici veya Google Installer gibi şüpheli öğeler için uygulama listenizi kontrol edin. Bir tane bulursanız, kaldırın. Virüslü bir uygulamanız varsa, şu adımları izleyin.

  • Ayarlar Menüsüne gidin
  • Uygulamalar veya Uygulama Yöneticisi‘ne dokunun
  • Şüpheli uygulamayı bulun ve kaldırın.
  • Bulunamıyorsa, son zamanlarda yüklenen tüm uygulamaları kaldırın

Bu işlem bittiğinde, WhatsApp’ı telefonunuzdan kaldırın ve resmi Google Play Store’dan tamamen yeniden yükleyin. Kaldırma WhatsApp’ı kaldırmadan önce sohbetlerinizi yedeklemeyi unutmayın. Sohbetleri kaybetme riskiniz olduğunu da bilin.

WhatsApp Güvenli mi?

Ancak, resmi Google Play Store’dan uygulama indiren kullanıcılar bile güvenli değildir. Check Point araştırmacılarına göre, Google Play Store’daki 11 farklı uygulama rogue ve malware yazılım içeriyordu.

Bu uygulamalar Google’dan mağazadan kaldırıldı ancak cihazınızda gizleniyor olabilirler.

Hemen hemen her güvenlik makalesinde belirttiğim gibi cihazlarınızda mutlaka antivirüs programı kullanın. En iyi Android Antivirüs Uygulamaları bu konuda size bir fikir verebilir.

Evet daha önce de bir çok kez olduğu gibi yine WhatsApp Hacklendi. Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz. WhatsApp yerine yerli uygulamamız Bip kullanmamız daha iyi değil mi?

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.