UDP ve TCP Portu Nedir (Detay)

teknik destek

Bu makalede, Port kavramını ve IP adresleriyle nasıl çalıştıklarını tartışacağız. UDP ve TCP Portu Nedir aşağıdaki makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

IP Adresleri ile ilgili makalemizi okumadıysanız ve bir fırçaya ihtiyacınız var. Bu makalede IP adreslerinin kavramlarını anlıyorsanız, Şimdi TCP ve UDP Port kavramına ve nasıl çalıştıklarına geçelim.

İnternet’e bağlı cihazlar ve bilgisayar programları birbiriyle iletişim kurmak için TCP/IP adlı bir protokol kullanır. Erzincan’daki bir bilgisayar İstanbul’daki bir bilgisayara bir veri göndermek istediğinde, bilgiyi göndermek istediği hedef IP adresini bilmesi gerekir. Bu bilgi en çok iki yöntem olan UDP ve TCP ile gönderilir.

UDP ve TCP Portu Nedir

TCP; İletim Denetimi Protokolü anlamına gelir. Bu metodu kullanarak, verileri gönderen bilgisayar, veriyi gönderdiği bilgisayara doğrudan bağlar ve aktarım süresi boyunca bağlı kalır. Bu yöntemle, iki bilgisayar, verilerin güvenli ve doğru bir şekilde geldiğini garanti edebilir ve daha sonra bağlantıyı keser. Bu veri aktarma yöntemi, daha hızlı ve daha güvenilir olma eğilimindedir. Ancak bağlantıyı ve bu veriye karşı gelen verileri izlemek zorunda olduğu için bilgisayara daha yüksek bir yük koyar. Bu yönteme göre gerçek hayat karşılaştırması, telefonu almak ve bir arkadaşını aramak olabilir. Bir görüşmeniz var ve bittiğinde, siz bağlantıyı bırakarak ikisini de kapatıyorsunuz.

UDP; Kullanıcı Datagram Protokolü anlamına gelir. Bu yöntemi kullanarak, veriyi gönderen bilgisayar bilgiyi küçük bir paket halinde paketler ve doğru yere ulaşacağı umuduyla ağa bırakır. Bunun anlamı, UDP‘nin TCP gibi alıcı bilgisayara doğrudan bağlanmamasıdır. Bunun yerine verileri gönderir ve gönderen bilgisayar ile alıcı bilgisayar arasındaki aygıtların doğru gitmesi gereken verileri elde etmek için kullanır. Bu iletim yöntemi gönderdiğiniz verilerin hedefine ulaşacağına dair herhangi bir garanti vermez. Öte yandan, bu iletim yöntemi çok düşük bir yüke sahiptir ve bu nedenle ilk denemede çalışmak için önemli olmayan hizmetler için kullanılması oldukça popülerdir. Bu yöntem için kullanabileceğiniz bir karşılaştırma, düz eski PTT Servisi’dir. Postanızı posta kutusuna yerleştirirsiniz ve Posta Servisi’nin doğru yere ulaştırmasını umarsınız. Çoğu zaman yaparlar, ama istisnai olarak kaybola bilir.

Artık UDP ve TCP Portu Nedir anladığınıza göre, TCP ve UDP Portlarını ayrıntılı olarak tartışmaya başlayabiliriz. Portu daha iyi tanımlayabileceğimiz bir sonraki bölüme geçelim.

TCP ve UDP Portları

Bildiğiniz gibi, İnternet’teki her bilgisayar veya cihazın IP adresi olarak adlandırılan benzersiz bir numara olması gerekir. Bu IP adresi, belirli bilgisayarınızı İnternet’e bağlı milyonlarca bilgisayardan tanıyabilmek için kullanılır. İnternet üzerinden bilgi bilgisayarınıza gönderildiğinde, bilgisayarınız bu bilgileri nasıl kabul eder? Bu bilgiyi TCP veya UDP Portları kullanarak kabul eder.

Portları anlamanın kolay bir yolu, IP adresinizin bir kablo kutusu olduğunu ve Portların bu kablo kutusundaki farklı kanallar olduğunu düşünmektir. Kablo şirketi, bu kutuyla ilişkili benzersiz bir seri numarasına (IP Adresi) bağlı olarak kablo kutunuza kablo göndermeyi bilir ve ayrı ayrı şovları farklı kanallarda (Portlardan) alırsınız.

Portlar aynı şekilde çalışır. Bir IP adresiniz ve daha sonra bu IP adresindeki birçok Portlarınız var. Birçok dediğimde, çok demek istiyorum. Toplam 65.535 TCP Portu ve 65.535 UDP portu daha olabilir. Bilgisayarınızdaki bir program İnternet üzerinden veri gönderdiğinde veya alırken, bu verileri bir ip adresine ve uzak bilgisayardaki belirli bir porta gönderir. Verileri kendi bilgisayarında genellikle rastgele bir porta alır. Veriyi göndermek ve almak için TCP protokolünü kullanırsa, kendisini bir TCP portuna bağlar. Veri göndermek ve almak için UDP protokolünü kullanırsa, UDP portunu kullanır. Aşağıdaki Şekil birçok TCP ve UDP portuna bölünmüş bir IP adresinin bir temsilidir. Bir uygulama kendini belirli bir porta bağladığında, bu bağlantı noktasının başka bir uygulama tarafından kullanılamayacağını unutmayın. İlk önce gelir, önce servis edilir.

<——————– 192.168.1.10 ——————–>

 

0 1 2 3 4 5 .. .. .. .. .. .. .. .. 65531 65532 65533 65534 65535

Portlar ile IP Adresi

TCP Portu ve UDP Portu

Bu muhtemelen sizin için hala kafa karıştırıcıdır ve bununla ilgili yanlış bir şey yoktur. Çünkü bu kavramak için karmaşık bir kavramdır. Bu nedenle, bunun gerçek hayatta nasıl çalıştığına dair bir örnek vereceğim, böylece daha iyi bir anlayışa sahip olabilirsiniz. Örneğimizde web sunucularını kullanacağız çünkü hepiniz bir web sunucusunun, diğer bilgisayarların ona bağlanmasına ve orada saklanan web sayfalarını almasına izin veren bir uygulamayı çalıştıran bir bilgisayar olduğunu biliyoruz.

Bir web sunucusunun kendiniz gibi uzak bilgisayarlardan bağlantı kabul etmesi için, web sunucusu uygulamasını yerel bir bağlantı noktasına bağlamalıdır. Daha sonra uzak bilgisayarlardan gelen bağlantıları dinlemek ve kabul etmek için bu bağlantı noktasını kullanacaktır. Web sunucuları, genellikle http protokolünün varsayılan olarak kullandığı TCP bağlantı noktası 80‘e bağlanır ve sonra bekler ve uzaktaki aygıtların bağlantılarını dinler. Bir cihaz bağlandığında, istenen web sayfalarını uzak cihaza gönderir ve bittiğinde bağlantıyı keser.

Öte yandan, bir web sunucusuna bağlanan uzak kullanıcı iseniz, ters yönde çalışır. Web tarayıcınız, belirli bir bağlantı noktası numaralarından rastgele bir TCP bağlantı noktası seçer ve web sunucusunun IP adresindeki bağlantı noktası 80‘e bağlanmayı dener. Bağlantı kurulduğunda, web tarayıcısı belirli bir web sayfası için istek gönderir ve web sunucusundan alır. Sonra her iki bilgisayar da bağlantıyı keser.

Şimdi, bir FTP sunucusunu çalıştırmak isterseniz, aynı web sunucusundaki uzak bilgisayarlardan dosya aktarmanızı ve almanızı sağlayan bir sunucudur. FTP sunucuları, 20 ve 21 numaralı TCP portlarını bilgi gönderip almak için kullanır, böylece TCP port 80 üzerinde çalışan web sunucusu ile herhangi bir çakışma olmaz. Bu nedenle, başladığında FTP sunucu uygulaması TCP portlarına 20 ve 21 ve veri gönderip almak için bağlantıları bekleyin.

Çoğu büyük uygulamanın dinledikleri belirli bir limanı vardır ve bu bilgiyi IANA adında bir organizasyonla kaydettirirler. Uygulamaların listesini ve IANA Kaydında kullandıkları bağlantı noktalarını görebilirsiniz. Geliştiricilerin uygulamalarını IANA ile kullandıkları limanlar ile birlikte, aynı portu kullanmaya çalışan iki programın şansı ve dolayısıyla bir çatışmaya neden olma ihtimali azalır.

teknik destek

Hakkında Fatih ATEŞ

İster iPhone'undaki, ister Android cihazındaki veya Windows'taki ayarlar arasında geziniyor olsun, Fatih her zaman teknolojiye düşkün olmuştur. Teknolojiye, Windows'a ve güç düğmesi olan her şeye tutkuyla bağlı olarak, zamanının çoğunu yeni beceriler geliştirmek ve teknoloji dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmek için harcadı. Öğrendiklerini de sizlerle paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.